Matematik

tredjegradspolynomium

06. oktober 2019 af SW18 - Niveau: B-niveau

hvis man har fået en tredjegardsfunktion med kendte koefficienter og en ligning y = b skærer grafen i enten 1, to eller tre punkter og man skal finde ud af hvilke værdier b har, hvis grafen går gennem to punkter, hvordan finder man ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2019 af Anders521

#0 Umiddelbart kunne du afgøre det grafisk. 


Svar #2
06. oktober 2019 af SW18

kan du give et eksempel? 

da b-værdien er tangenthældningen, så hvordan finder jeg de to punkter


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. oktober 2019 af Anders521

#2 Nu skrives der y = b, dvs. dens tilhørende graf er en vandret linje. En ændring af b's værdien vil betyde en forskydning langs y-aksen. Hvis du tegner linjen samt kurven for polynomiet, vil du kunne afgørre om hvornår der er tale om 1, 2 eller 3 skæringspunkter mellem disse.


Svar #4
06. oktober 2019 af SW18

.


Svar #5
06. oktober 2019 af SW18

kan du vise det ud fra denne?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. oktober 2019 af Anders521

#5 Det antages at grafen for polynomiet fortsættes i det uendelig i begge ender. Fra figuren ses to (lokale) ekstrema - et minimum og et maksimum. 

Hvis grafen for y=b er over/under ekstremumspunktet vil der være ét skæringspunktet.

Hvis grafen for y=b ligger/på ekstremumspunktet vil der være to skæringspunkter. Her haves situationen  med y=b som en tangent.

Du kan gætte dig til den sidste tilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. oktober 2019 af ringstedLC

Hvis der skal være to skæringer og linjen er en konstant, må den ene være et ekstremum:

\begin{align*} f'(x)=0&\Rightarrow x=\left \{ x_1;x_2 \right \} \\ b=f\left (x_1\right )&\vee b=f\left ( x_2 \right ) \end{align*}


Skriv et svar til: tredjegradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.