Matematik

Faktorisering af brøk

08. oktober 2019 af meitner - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg forstår ikke, hvordan man kan faktorisere (og forkorte) nedenstående brøk:

\frac{x^2-4x-5}{x^2-5x}

Jeg ville være taknemmelig for en lille forklaring på, hvordan man gør


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. oktober 2019 af peter lind

Faktoriser tæller og nævner. En af faktorene kan forkortes ud


Svar #2
08. oktober 2019 af meitner

Jeg forstår ikke hvordan den tælleren kan faktoriseres? Men i nævneren kan x vel forkortes ud


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2019 af Serria (Slettet)

https://youtu.be/NFZRoDDy2n8

Check videoen her


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2019 af peter lind

I nævneren kan x ikke frkortes ud

se formel 81 side 17 i din formelsamling


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2019 af AMelev

Væn dig til at bruge den officielle formelsamling, som du må bruge til eksamen, så du bliver fortrolig med den, inden det går løs for alvor. Indholdsfortegnelsen er på side 4.

Se side 17 (80) og (81) for at bestemme rødderne.


Svar #6
08. oktober 2019 af meitner

Okay, jeg har bestemt rødderne til x=0   v   x=5. Så har jeg faktoriseret brøken til:

\frac{(x+1)(x-5)}{1(x-0)(x-5)} = \frac{x+1}{x}

Er dette rigtigt? Og i så fald, så kan den vel heller ikke forkortes mere?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. oktober 2019 af peter lind

ja


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. oktober 2019 af AMelev

Du kan jo altid (når det ikke er i en eksamenssituation) tjekke med dit CAS-værktøj, som forkorter "i bund".


Skriv et svar til: Faktorisering af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.