Kemi

ioniseringsgraden

16. oktober 2019 af QaalA - Niveau: Universitet/Videregående

Har gerne brug for hjælp med denne opgave.

Codein er en svag base med en pKb værdi af 5,8 (pKb værdien af den korresponderende syre er på 8,2). Beregn ioniseringsgraden (fraktion i ioneform i procent) af codein i maven (pH cirka 2), i tyndtarmen (pH cirka 5) og i blodet (pH 7,4). Beregn ioniseringsgraden både med at bruge pKa og pKb.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2019 af mathon

Ved 25°C:
                        

                        \small \small \small \begin{array}{lllll}& pOH=pK_b+\log\left ( \frac{\left [ S \right ]}{\left [ B \right ]} \right ) \\\\ &pO\! H=pK_b+\log\left ( \frac{1-\alpha }{\alpha } \right )&\textup{hvor }\alpha \textup{ er syrens ioniseringsgrad}\\\\ &14-pH=14-pK_s+\log\left ( \frac{1-\alpha }{\alpha } \right )\\\\ &-14+pH=-14+pK_s-\log\left ( \frac{1-\alpha }{\alpha } \right )\\\\ &pH=pK_s+\log\left ( \frac{\alpha }{1-\alpha } \right )\\\\ &10^{pH-pK_s}=\frac{\alpha }{1-\alpha } \\\\ &\alpha =\frac{1}{1+10^{\textup{ }pK_s-pH}} \end{array}


Skriv et svar til: ioniseringsgraden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.