Kemi

Beregn pH

27. oktober 2019 af Buma (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
I testen fældes Li+-ioner som Li2CO3(s) i stærk basisk væske.

Der fældes med carbonat-ioner (CO32-) dvs. kulsyre. Kulsyre er diprot og har to pKa-værdier på 6,37 og 10,25. Når pH er over 10,25 vil hovedparten af kulsyre være tilstede som CO32- og fældningen kan ske.

Opløsningen har en [OH-] = 0,67 M.

Beregn pH. Angiv svaret med en decimal og brug punktum som separator.

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2019 af mathon

Ved 25°C:
                      \small \begin{array}{llll} &\left [ H_3O^+ \right ]=\frac{10^{-14}\; M^2}{0.67\; M}=1.49254\cdot 10^{-14}\; M\\\\ &pH=-\log\left (1.49254\cdot 10^{-14} \right )=13.8 \end{array}


Svar #2
27. oktober 2019 af Buma (Slettet)

Hvor har du 10-14 fra

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. oktober 2019 af mathon

                      \small \small \small \left [ H_3O^+ \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]=K_v=10^{-14}\; M^2\quad \textup{vands ionprodukt ved 25}\degree C


Svar #4
27. oktober 2019 af Buma (Slettet)

Tak, kan du hjælpe hjælpe med denne opgave
Opløselighedsproduktet for Li2CO3(s) er 8,15·10-4 M3. Reaktionsligning og opløselighedsproduktet vist nedenfor.

2Li+ + CO32- ? Li2CO3(s)

Ksp = 8,15·10-4 = [Li+]2·[CO32-]

Carbonat-ion koncentrationen i opløsningen er 0,33 M. Beregn den lithium-ion koncentration, der mindst skal være i opløsningen for at Li2CO3(s) fælder ud og testen dermed kan benyttes til påvisning af lithium.

Angiv svaret med 2 decimaler, brug punktum som separator.

Skriv et svar til: Beregn pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.