Matematik

Produktreglen for partielle afledede

29. oktober 2019 af IMBN3 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en opgave der hedder Bestem ligningen for tangentplanen for f(x,y) i punktet (2,3)
f(x,y)=x2 y

Her skal jeg vel bruge produktreglen, men jeg skal jo også bruge de partielle afledede, så hvad gør man helt præcist?
jeg har:
g(x) = x2 , h(x) = y , g'x(x) = 2x , g'y(x) = 0 , h'x(x) = 0 , h'y(x) = 1


Svar #1
29. oktober 2019 af IMBN3 (Slettet)

der skal selvfølgelig stå x,y i parenteserne, ikke kun x


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2019 af Brusebad (Slettet)

Det virker til at du gør tingene lidt mere besværlige end de behøver at være. Kan du ikke bare differentierer direkte?

fx(x, y) = 2xy

fy(x, y) = x2


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2019 af mathon

Latex virker desværre ikke:

               ∂f(x,y)/∂x = fx = 2xy                  ∂f(x,y)/∂y = fy = x2

tangentplan i (2,3):
                                   z = fx(x-2) + fy(y-3) + f(2,3)

                                   z = 2·2·3·(x-2) + 22·(y-3) + 22·3

                                   z = 12(x-2) + 4(y-3) + 12

                                  z = 12x - 24 + 4y - 12 + 12

                                  z = 12x + 4y - 24         


              


Svar #4
29. oktober 2019 af IMBN3 (Slettet)

#3

Hvad mener du med latex?

Og kan du skrive det som jeg skriver det?, forstår ikke de der tegn du bruger

Jeg kan godr regne z ud, det er differentieringen, jeg spørger til. Skal produktreglen ikke bruges?


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. oktober 2019 af Brusebad (Slettet)

#4 Du behøver ikke at bruge produktreglen


Svar #6
29. oktober 2019 af IMBN3 (Slettet)

#2 Nej det kan man ikke, det skal være partielle afledninger


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. oktober 2019 af Brusebad (Slettet)

De afledede angivet i #2 er de partielt afledede.


Svar #8
29. oktober 2019 af IMBN3 (Slettet)

y er en konstant når du differentierer f'x(x,y), så derfor forsvinder y sammen med 2-tallet. Så det er 2x og 0 man får.

Men igen så handlede spørgsmålet om, om man skal bruge produktreglen!


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2019 af Brusebad (Slettet)

#8

y er en konstant når du differentierer f'x(x,y), så derfor forsvinder y sammen med 2-tallet. Så det er 2x og 0 man får.

Men igen så handlede spørgsmålet om, om man skal bruge produktreglen!

Ok. Svaret er, at du ikke skal bruge produktreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. oktober 2019 af AMelev

#8 Du skriver selv, at y er en konstant, når du differentierer mht. x, altså skal du differentiere konstant·x2.
?Du kan godt bruge produktreglen, men det er noget lettere og hurtigere at bruge reglen om, at "konstanten følger bare med", (k·f)' = k·f '.


Svar #11
29. oktober 2019 af IMBN3 (Slettet)

#10 Kender du til et sted, hvor jeg kan læse om den regel. For den er jeg ikke bekendt med.


Brugbart svar (0)

Svar #12
29. oktober 2019 af AMelev

Jeg er temmelig sikker på, at du kender den og har brugt den mange gange. Fx (3x2)' = 3·2x = 6x
Den hører til differentiationsregnereglerne ligesom produkt-, sum-, differens- og brøkreglen. 
Du kan finde den mange steder, men se evt. denne video


Svar #13
29. oktober 2019 af IMBN3 (Slettet)

#10 Amelev jeg fandt den regel forklaret på youtube, men det var kun almindelig differentiation. Så ved ikke, om den regel kan bruges i dobbeltintegration.
Ved du desuden om man bruger substitution i dobbeltintegration? For står med et lignende problem, blot med en funktion som jeg ville tro skulle substitueres, men kan ikke finde ud af hvordan jeg gør det ift x og ift y?

3 * 2x er jo også ligetil, men det er x2 y jo ikke. Eller x/y2


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. oktober 2019 af AMelev

Hvad mener du med dobbeltintegration?
Hvad er det konkret, du skal lave?


Skriv et svar til: Produktreglen for partielle afledede

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.