Kemi

Hastighedskontant for kogning af kartofler

29. oktober 2019 af apn1234 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Antag at kogning af kartofler kan beskrives ved en første ordens reaktion. Ved normalt atmosfæretryk kræves en kogetid på 20 min ved 100grader for en omdannelse på 99%(dvs 1% af kartoffelmassen er ureageret).

Beregn hastighedskonstanten for kogning af kartofler

Hvordan skal man gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2019 af mathon

1. ordens reaktion

                                 \small \begin{array}{llll} &\left [ \textup{K-masse} \right ]_t=\left [ \textup{K-masse} \right ]_0\cdot e^{-k\cdot t}\\\\ &\frac{\left [ \textup{K-masse} \right ]}{\left [ \textup{K-masse} \right ]_0}=e^{-k\cdot t}\\\\ &10^{-2}=e^{-k\cdot 20}\\\\ &10^2=e^{k\cdot 20}\\\\ & \ln\left (100 \right )=20k\\\\ &k=\frac{\ln(100)}{20} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. oktober 2019 af Amalie1234324

Hvordan får du 10^-2 til venstre


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2019 af Amalie1234324

Og kan man godt i matematik, flytte et minus fra højre siden og lægge den til venstre ligesom du gør hvor du kommer af med -k og får k


Brugbart svar (2)

Svar #4
31. oktober 2019 af mathon

#2
                                      \small \small \begin{array}{llll} \\\\ &\frac{\left [ \textup{K-masse} \right ]}{\left [ \textup{K-masse} \right ]_0}=e^{-k\cdot 20}\\\\ &\frac{1}{100}=e^{-k\cdot 20}\\\\&10^{-2}=e^{-k\cdot 20}\\\\&\left ( 10^{-2} \right ) ^{-1} =\left (e^ {-k\cdot 20} \right )^{-1} \\\\&10^2=e^{k\cdot 20}\\\\ & \ln\left (100 \right )=20k\\\\ &k=\frac{\ln(100)}{20} \end{array}     


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2019 af Amalie1234324

Tak for hjælpen. Det giver mening nu :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. oktober 2019 af Amalie1234324

Hvordan beregner man opg 2. Hvilken formel skal jeg bruge?


Skriv et svar til: Hastighedskontant for kogning af kartofler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.