Kemi

Hjælp til løsning af kemi opgaver

30. oktober 2019 af RobynK (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgave 1

En vandig opløsning af 0,9% (w/v) NaCl (MW: 58,5 g/mol) fortyndes 5 gange med vand, hvorefter den samlede koncentration af elektrolytter i opløsningen er? 

facit: 61,5 mM

Opgave 2

Hvis en opløsning af 5,85% (w/v) NaCl (MW: 58,5 g/mol) ønskes fortyndet til 50 mM med vand, skal der anvendes 1 del 5,85% NaCl-opløsning og X dele vand

facit: 19 

Håber nogen kan hjælpe med disse opgaver. På forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. oktober 2019 af Zagoria (Slettet)

Opgave 1

.9 % w/v Nacl er 9 gram / L.  Fortyndes 5 gange 9 / 5 = 1.8 gram / L

1.8 gram / 58.5 g/mol = .03077 mol , altså .03077 mol Na+ og .03077 mol Cl-

samlet .03077 + .03077 = .0615 mol ( 61.5 mM) elektrolytter

Opgave 2

Volume1· mol1 = Volume2· mol2

1ml · (5.85 / 58.5) = volume2 · 0.05 mol

Volume2 = 1· (.1/.05) ml

Volume2 = 2 ml

Skal du foeksempel fremstille 2.0 ml  50mM NaCl opløsning udfra den .1 M opløsning ,skal

du tage 1.0 ml ( .1M opløsning ) + 1.0 ml H2O

Hvis opgave 2 er rigtigt formuleret, så er det angivne tal 19 som facit forkert.

Men måske skal der stå, at den 5.85 % w/v NaCl opløsning, ønskes fortyndet til 5 mM med vand ?

Så vil tallet 19 være rigtigt


Svar #2
31. oktober 2019 af RobynK (Slettet)

I opgave 2 forstår jeg ikke helt hvorfor man skal dividere 5.85% med 58.5 g/mol for at finde koncentrationen? 

Den er helt korrekt formuleret, så det må være facit der er forkert som du skriver :) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2019 af Zagoria (Slettet)

Til #2

Undskyld, jeg har lavet en dum fejl  5.85 w/v % Nacl opløsning er (5.85 · 1000) / 100

er 58.5 gram NaCl / L

så molariteten er 58.5/ 58.5g/mol = 1 Mol

Så Volume1 · Mol= Volume2 · Mol2

            1 ml · 1mol = Volume2 · .05 Mol

                Volume2 = (1·1) / 0.05

                Volume2 = 20 ml

  Så hvis du for eksempel vil fremstille 20 ml .05 M Nacl opløsning ud fra en 5.85 w/v % Nacl opløsning,

 skal du tage 1.0 ml ( 5.85 w/v % opløsning) + 19 ml H2

Derved bliver facit rigtigt : 19


Svar #4
09. november 2019 af RobynK (Slettet)

Tusind tak! :) 


Skriv et svar til: Hjælp til løsning af kemi opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.