Matematik

cos(x)=sin(x)

02. november 2019 af SofieAmalieJensen - Niveau: A-niveau

Hej, jeg skal bestemme de eksakte løsninger til cos(x)=sin(x). Kan det passe at der kun er to løsninger som er hhv. pi/4 og 5pi/4?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. november 2019 af Anders521

# Der er mange løsninger, hvilket du kan se, hvis du løse ligningen grafisk


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. november 2019 af AMelev

sin(x) = cos(x) \Leftrightarrow \frac{sin(x)}{cos(x)}=1, x\neq \frac{\pi}{2}\Leftrightarrow tan(x)=1

tan er periodisk med perioden π.


Svar #3
02. november 2019 af SofieAmalieJensen

#1

# Der er mange løsninger, hvilket du kan se, hvis du løse ligningen grafisk

Altså løser den grafisk via GeoGebra f.eks.? Jeg er ikke helt med på hvordan


Svar #4
02. november 2019 af SofieAmalieJensen

#2

sin(x) = cos(x) \Leftrightarrow \frac{sin(x)}{cos(x)}=1, x\neq \frac{\pi}{2}\Leftrightarrow tan(x)=1

tan er periodisk med perioden π.

Hvad vil det sige at tan er periodisk med perioden pi?

Kan man bruge følgende billede til at aflæse sin(x)=cos(x)?(vedhæftet)


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. november 2019 af SuneChr

# 3
Tegn enhedscirklen og en linje med ligningen  y = x.
Bemærk de to steder linjen og cirklen skærer hinanden.


Svar #6
02. november 2019 af SofieAmalieJensen

#5

# 3
Tegn enhedscirklen og en linje med ligningen  y = x.
Bemærk de to steder linjen og cirklen skærer hinanden.

Ja okay, men svarer det ikke også til pi/4 og 5pi/4? Er der så kun to løsninger, eller hvordan bestemmer man resten?


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. november 2019 af AMelev

#3 Tegn graferne for cos(x) og sin(x) i samme koordinatsystem - sørg for at x angives i radian.

#4 At tan er periodisk, betyder, at den "gentager sig selv" for hver gang x øges/mindskes med π.
tan(x + p·π) = tan(x), hvor p er et helt tal.
sin og cos er periodiske med perioden 2π.
Læs lige om de trigonometriske funktioner igen.


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. november 2019 af SuneChr

Når vi har løsningen  x = π/4   i 1. kvadrant, har vi den fuldstændige løsningsmængde:
  sin x = cos x    ⇔    x = π/+ pπ ∧ p ∈ {... , - 1, 0, 1, 2, ...}


Brugbart svar (1)

Svar #9
02. november 2019 af StoreNord

Skærmbillede fra 2019-11-02 12-01-31.png


Svar #10
03. november 2019 af SofieAmalieJensen

#1
#5
#7
#9
Kan passe at en af løsningerne er pi/4, som jeg lige kalder x og de resterende løsninger er -1*pi+x, 1*pi+x, 2*pi+x, 3*pi+x osv.? Men hvordankan opskrive det som eksakte værdier? 

Brugbart svar (1)

Svar #11
03. november 2019 af ringstedLC

Det kan skrives som:

\begin{align*} \cos(x) &= \sin(x) \\ x &= \frac{\pi}{4}+p\cdot \pi\;,\;p\in\mathbb{Z} \end{align*}

og da p kan være alle heltal, svarer det til at x gennemløber hele x-aksen eller periferien i enhedscirklen et hvilket somhelst antal gange, både den ene og den anden vej rundt.


Svar #12
03. november 2019 af SofieAmalieJensen

#11

Det kan skrives som:

\begin{align*} \cos(x) &= \sin(x) \\ x &= \frac{\pi}{4}+p\cdot \pi\;,\;p\in\mathbb{Z} \end{align*}

og da p kan være alle heltal, svarer det til at x gennemløber hele x-aksen eller periferien i enhedscirklen et hvilket somhelst antal gange, både den ene og den anden vej rundt.

Ej tusind tak for hjælpen:)


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. november 2019 af AMelev

#10 Det står faktisk i #8.


Svar #14
03. november 2019 af SofieAmalieJensen

#13

#10 Det står faktisk i #8.

Hov ups undskyld, det kan jeg godt se nu


Brugbart svar (1)

Svar #15
03. november 2019 af ringstedLC

Supplement til #9:


Skriv et svar til: cos(x)=sin(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.