Matematik

Tangenter

30. november 2019 af Danmark2018 - Niveau: B-niveau

Grafen for funktionen f(x)= x-3x har en tangent med hældningen 1.

- Bestem x-koordinaten til røringspunktet.

- Bestem tangentens ligning


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2019 af StoreNord

Find hvor f' er 1.


Svar #2
30. november 2019 af Danmark2018

Det forstår jeg ikke hvordan man gør

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2019 af StoreNord

Kan du ikke differentiere f(x)?


Svar #4
30. november 2019 af Danmark2018

Jeg har lidt svært ved differentialregning

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. november 2019 af StoreNord

f(x)= x-3x

f'(x)=2x-3               hvornår er dèt 1?


Svar #6
30. november 2019 af Danmark2018

Ved x?


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. november 2019 af janhaa

#6

Ved x?

2x-3 = 1


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. november 2019 af StoreNord

#0
Hvis  2x-3 = 1  , hvad er x så?


Svar #9
30. november 2019 af Danmark2018

Det ved jeg virkelig ikke

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. november 2019 af janhaa

#9 Det ved jeg virkelig ikke

you really need to read your book


Svar #11
30. november 2019 af Danmark2018

Tak

Brugbart svar (0)

Svar #12
30. november 2019 af StoreNord

2x-3 = 1          ved at lægge 3 til på begge sider får du
2x = 4             ved at dividere ligningen med 2 får du
x = 2

Tangentens ligning kan du finde her:https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=2ahUKEwiGuriDwpLmAhVyxMQBHbdcCygQFjABegQIBRAC&url=https%3A%2F%2Fwww.uvm.dk%2F-%2Fmedia%2Ffiler%2Fuvm%2Fudd%2Fgym%2Fpdf18%2Fmaj%2F180509-formelsamling-matematik-b---stx-2018.pdf%3Fla%3Dda&usg=AOvVaw1I7o-T0zL_65MATdgHugYb
på side 23.


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. november 2019 af StoreNord

Skærmbillede fra 2019-11-30 19-09-18.png


Svar #14
06. december 2019 af Danmark2018

Jeg ved stadig ikke hvad tangents ligning er 


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. december 2019 af StoreNord

Du kan læse om det på:
https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-b/differentialregning/tangentens-ligning

y=f(x0)+f′(x0)⋅(x−x0)

På min tegning i #13 er det den sorte rette linje og den har formelen  y=x-4.


Svar #16
07. december 2019 af Danmark2018

Jeg kan virkelig ikke. Kan en ikke hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #17
07. december 2019 af StoreNord

Okay.
Vi ved fra linket i #15, at tangentens formel skal være sådan her:
                             y=f(x0)+f′(x0)⋅(x−x0)
Vores tangeringspunkt f(x0) er (2,f(2) = (2,-2) se tegningen.
f' i x0 er f'(2) = 1.
Så sætter vi disse ting ind i tangentens ligning, og får:
                             y = -2 + 1·(x-2)      ⇔
                             y = -2 + x - 2         ⇔
                             y = x - 4
Så nemt er det at finde tangentens ligning (når man kan det).        :-)


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. december 2019 af SuneChr

# 4
Det er vigtigt, at du kan differentiere de elementære funktioner og at kende differentiationsreglerne.
Tangentligningen er måske lettere at forstå ved at omskrive den til:
      f'(x_{0})=\frac{y-f(x_{0})}{x-x_{0}}    hvor differentialkvotient og hældningskoefficient i (x0 , f (x0))
                                                  tydeligvis er den samme.
                                                   
                                                                                                                                                        


Skriv et svar til: Tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.