Matematik

Calculus

17. december 2019 af Lapendio - Niveau: Universitet/Videregående

Hej alle,

I denne tråd lægger jeg ting op vedr. calculus, dvs. differential- og integralregning.

Til at starte med vil jeg gerne spørge om resultatet af vedhæftede integral, hvordan kan det give -2e(3/2) altså det andet led forsvinder?

Vedhæftet fil: Til sp.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2019 af peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. december 2019 af peter lind

Det første led går mod 0 når a->∞


Svar #3
17. december 2019 af Lapendio

Hmm okay, kan ikke helt få det til at give mening.

Lad os se bort fra det andet led, så vi har at lim a --> ∞ (e-((1/6)a^2)+3))

Her kommer a2 op i nævneren, så det bliver uendeligt stort. Og så er der et minustegn foran, hvordan kan det så give 0 ? Forstår det ikke


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. december 2019 af Anders521

# 3

Du har jo at exp((-1/6)a2+3) = exp((-1/6)a2)·exp(3) = (1/[exp((1/6)a2])·exp(3) → 0 for a → 0


Svar #5
17. december 2019 af Lapendio

Ok, men hvordan kan

exp((-1/6)a2)·exp(3) = (1/[exp((1/6)a2])·exp(3) ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. december 2019 af peter lind

Du skal lægge mærke til minustegnet. Se evt. en graf fo eksponentialfunktionen


Brugbart svar (1)

Svar #7
17. december 2019 af Anders521

# 5

Eksempel: Bemærk at 10-1 er det samme som 1/10. 


Svar #8
18. december 2019 af Lapendio

Tak for jeres svar,

Kan I hjælpe med vedhæftede opgave? Ved virkelig ikke hvad jeg skal gøre. Hvis i kunne give mig en ledetråd til hvad jeg skal sætte u = ... så vil det hjælpe :)

Vedhæftet fil:Integral problem.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. december 2019 af Anders521

# 8

... Til hvilken, 1. eller 2. ? 


Brugbart svar (1)

Svar #10
18. december 2019 af Soeffi

#8...


Svar #11
18. december 2019 af Lapendio

Dem begge to

Har lige kigget i løsningsforslag og kan slet ikke få det til at give det. Hvis sådan et integralproblem kommer til eksamen ved jeg virkelig ikke hvad jeg skal gøre.

Fik den første til at give 

-ln(-(e+1)/2)) - ln(2) men det skulle gerne give -1

#10

Tak, ved ikke lige hvordan du sætter billedet ind


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. december 2019 af Soeffi

#11 (indsættelse af billeder). Se evt. https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1626573.


Brugbart svar (1)

Svar #13
18. december 2019 af Anders521

# 11

Dit svar til 1. giver ikke mening, da leddet -ln(-(e+1)/2), indeholder tallet  -(e+1)/2 <0. Der er noget besynderligt, med integranden i 1., men om det er en hjælp kan jeg ikke sige. Du kan omskrive den således at 

1/ ( √ln(2x-1) - x√4·ln(2x-1) ) = 1/ ( √ln(2x-1) - 2x√ln(2x-1)) = 1/ [ √ln(2x-1)·(1-2x) ] = -1/ [ √ln(2x-1) (2x-1) ]


Brugbart svar (1)

Svar #14
18. december 2019 af Soeffi

#8. 


Svar #15
18. december 2019 af Lapendio

13

Det har du helt ret i, det giver ikke mening, da det vil blive et komplekst tal..


Svar #16
18. december 2019 af Lapendio

£14

Altsaa tak men har løsningsforslag


Svar #17
18. december 2019 af Lapendio

Hej Anders

Kan du ikke vise mig regnereglerne, forstår godt det første udtryk, men de næste to kan jeg ikke se hvordan du kommer frem til

1/ ( √ln(2x-1) - 2x√ln(2x-1)) = 1/ [ √ln(2x-1)·(1-2x) ] = -1/ [ √ln(2x-1) (2x-1) ]


Brugbart svar (1)

Svar #18
18. december 2019 af Anders521

# 17

Lad os blot betragte nævneren √ln(2x-1) - x√4·ln(2x-1). Da vi ved at √a2·b = a·√b omskrives det sidste til 2x√ln(2x-1). Altså har du √ln(2x-1) - 2x√ln(2x-1). Dernæst "samles leddene" via en faktorisering, hvori udtrykket √ln(2x-1) sættes uden for en parentes, således at √ln(2x-1)·(1-2x). Til aller sidst omskrives faktoren (1-2x) til -(2x -1), fordi denne optræder i logaritmefunktionen.

Grundlæggende set har vi så en brøk på form 1/-a, hvor -a =  -√ln(2x-1)·(2x-1), men 1/-a = -1/a og derfor har vi -1/ [ √ln(2x-1) (2x-1) ].


Brugbart svar (1)

Svar #19
19. december 2019 af Soeffi

#8. Man bruger substitutionen 

\\u=ln(2x-1),\\du=2\cdot (2x-1)^{-1}\cdot dx, \\u_{1}=ln(1)=0\;og\\u_{2}=ln(e)=1.

man får:

\int_{1}^{\frac{e+1}{2}}\left ( \frac{1}{\sqrt{ln(2x-1)}-x \sqrt{4ln(2 x-1)}} \right )dx=

\int_{1}^{\frac{e+1}{2}}\left ( \frac{1}{\sqrt{ln(2x-1)}-2x \sqrt{ln(2 x-1)}} \right )dx=

\int_{1}^{\frac{e+1}{2}} \frac{1}{\sqrt{ln(2x-1)}}\cdot \frac{1}{1-2x} \cdot dx=

(-\tfrac{1}{2})\cdot \int_{1}^{\frac{e+1}{2}} \frac{1}{\sqrt{ln(2x-1)}}\cdot \frac{2}{2x-1} \cdot dx=

( -\tfrac{1}{2} )\cdot \int_{0}^{1} u^{-\frac{1}{2}}\cdot du=( -\tfrac{1}{2} )\cdot \left [ 2u^{\frac{1}{2}} \right ]_{0}^{1} = -\tfrac{1}{2} \cdot 2\cdot 1^{\frac{1}{2}}-0 =-1


Brugbart svar (1)

Svar #20
19. december 2019 af Soeffi

#8. 2) Generelt. Antag at F er en stamfunktion til f...:

\frac{d}{dt}\left [ \int_{g(t)}^{h(t)}f(x)dx \right ]=\frac{d}{dt}\left [ F(h(t))-F(g(t)) \right ]=

h'(t)\cdot F'(h(t))-g'(t)\cdot F'(g(t)) =h'(t)\cdot f(h(t))-g'(t)\cdot f(g(t))

Man indsætter g(t)=exp(-2t)+1, g'(t)=(-2)·exp(-2t), h(t)=exp(2t)+1, h'(t)=2·exp(2t) og f(x)=ln(x-1). Dette giver:

2·exp(2·t)·ln(exp(2·t)+1-1) - (-2)·exp(-2·t)·ln(exp(-2·t)+1-1) =

2·exp(2·t)·ln(exp(2·t)) + 2·exp(-2·t)·ln(exp(-2·t)) =

2·exp(2·t)·2·t + 2·exp(-2·t)·(-2·t) =

4·t·[exp(2·t) - exp(-2·t)] =

8·t·sinh(2·t)


Skriv et svar til: Calculus

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.