Matematik

Minusparentes

15. januar 2020 af mariestuart - Niveau: 9. klasse

Hej!
-(x+7) =

- x - 7

Men er dette også tilfældet ift. gange og dividere? Eller gælder reglen kun minus og plus? 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2020 af StoreNord

Hvis der i parentesen kun står et produkt, så er det kun den ene faktor, der skal ganges med tallet:
-5(x*7) =-5x*7            (=-35x)

Og hvis der i parentesen kun står en kvotient, er det kun tælleren, der skal ganges med tallet:
-5(x/7) = -5x/7


Svar #2
24. januar 2020 af mariestuart

Tusind tak, så den gælder altså kun med minus og plus? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2020 af StoreNord

Nej. Når man hæver en minus-parentes skal man altid ændre fortegn på de led der står i parentesen.
Det, som jeg snakkede om var, at hvis et led er et produkt af to eller flere faktorer, skal kun den ene faktor i leddet ændre fortegn.

-5(x*7) = -5x*7            (=-35x)


Svar #4
25. januar 2020 af mariestuart

Hvad hvis der står:

-(7*7)

Bliver det så:

7/7

eller

7*7


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. januar 2020 af ringstedLC

Ingen af delene:

\begin{align*} -(7\cdot 7) &= -1\cdot (7\cdot 7) \\ &= -1\cdot 7\cdot 7=-1\cdot 49= \end{align*}

eller:

\begin{align*} -(7\cdot 7) &= -(49)\\&=-(+49)= \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. januar 2020 af ringstedLC

#2

Tusind tak, så den gælder altså kun med minus og plus? 

Et produkt af en eller flere faktorer, udgør et led.

En kvotient bestående af en dividend og en divisor eller af en tæller og nævner (ved brøk), udgør ligeledes et led.

Reglen om fortegnsændring ved ophævning af parenteser gælder kun for led.

\begin{align*} -1\cdot (7\cdot 7)\end{align*}

Ovenstående indeholder ingen led, kun faktorer. Brug:

\begin{align*} (+)\cdot (+) &= (+)\;,\; (-)\cdot (-)= (+)\;,\; \left.\begin{matrix}(+)\cdot (-) \\ (-)\cdot (+) \end{matrix}\right\} = (-) \;,\;(\text{faktorernes orden er ligegyldig}) \\ -1\cdot (7\cdot 7) &= -7\cdot 7=7\cdot (-7)=-1\cdot 49=-49 \end{align*}Ligeledes ved division:

\begin{align*} \frac{(+)}{(+)}{} &= (+)\;,\; \left.\begin{matrix}\frac{(+)}{(-)} \\ \frac{(-)}{(+)} \end{matrix}\right\} = (-) \;,\; \frac{(-)}{(-)} = (+) \\ -1\cdot \left ( \frac{7}{7} \right ) &= \frac{-7}{7}=\frac{7}{-7}=-1\cdot 1=-1 \end{align*}


Svar #7
26. januar 2020 af mariestuart

Tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Minusparentes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.