Tysk

tysk akkusativ+dativ

28. januar 2020 af dhir (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hej, er der noget hedder akkusativ+dativ? og hvad betyder det? tak på forhånd:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. januar 2020 af Stygotius (Slettet)

Nej, det er der ikke.

Visse præpositioner kan styre enten akk. eller dat., men det er en helt anden sag.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. januar 2020 af Chrelleborn (Slettet)

Jo det er der i et hvis omfang...

Disse ord styre akussativ: Durch, für, gegen, ohne, wieder, um

Disse ord styre Dativ: Aus, bei, mit, nach, seit, von zu

Så er der også en række præpositioner som styre akussativ og dativ, alt efter stilstand eller bevægelse. 

An, auf, hinter, in, neben, über, unter vor, zwischen 

Akussativ anvendes mod en bevægelse mod et mål 

Dativ anvendes hvis det er inde for et begrenset område eller stilstand. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. januar 2020 af Stygotius (Slettet)

Nej, de ord du nævner, styrer ikke akkusativ  og dativ. De styrer enten akk. eller dativ, -ikke  begge dele samtidig.

Man kan således ikke kalde noget for akkusativ+dativ.  Dette findes ikke.

Det har jeg tydeligt gjort rede for i mit indlæg.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2020 af Chrelleborn (Slettet)

Nej, det kan som jeg siger ikke styre begge i samme sætning. Men alt efter om sætningen er i bevægelse eller stilstand, vælger du imellem akk. og dativ. Dette gør sig kun gældene, hvis der tages udgangspunkt i disse præpositioner: An, auf, hinter, in, neben, über, unter vor, zwischen 

Eks.

– die Kinder gehen in die Schule - akk. 

Børnene går i skole = bevægelse 


– die Kinder sind in der Schule - dativ. 

Børnene er i skole = stilstand (ikke bevægelse) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. januar 2020 af Stygotius (Slettet)

Mange tak for belæringen.

Det er netop også det jeg har forklaret.

Det drejer sig ikke om et både...og  men om  et enten....eller.

De nævnte præpositioner styrer kun én kasus ad gangen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. januar 2020 af Stygotius (Slettet)

I øvrigt er der i akkusativgruppen tale om ordet "wider" (=imod),. -ikke om ordet "wieder" (=igen). 

Man finder ordet i f.eks. "widerstehen" = modstå.


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. januar 2020 af Chrelleborn (Slettet)

Jeg tror vi er enige


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. januar 2020 af Stygotius (Slettet)

Ja, måske, men du udtrykker dig rodet og upræcist og ulogisk.


Skriv et svar til: tysk akkusativ+dativ

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.