Kemi

hjælp til pKs og pKb skala

07. februar 2020 af Shayaan (Slettet) - Niveau: B-niveau

hvorfor ligger pKs gærnserne for pKs som de gør i pKs skalaen? og hvordan kan jeg forklare det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2020 af mathon

Syrestyrkegrænserne er bestemt ud fra
                                                                 det surest mulige miljø i vand

                                                                 ioniseringsgrad på 1%

                                                                 ioniseringsgrad på 0.001%    beregnet i en 1 M opløsning

under antagelse af, at 'forholdene' i en 1 M syre er som i fortyndet syre.
                                                               


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2020 af mathon

detaljer:

Det surest mulige miljø i 1 L vand er, når en syre i overskud har hydroniseret samtlige vandmolekyler

dvs
           \small pH=-\log\left (\left [ H_3O^+ \right ] \right )=-\log\left (\frac{\frac{1000\; g}{18.015\; \tfrac{g}{mol}}}{1\; L} /\frac{mol}{L} \right )=-1.74

Syrer i overskud, der kan skabe denne \small pH-værdi tildeles en \small pK_s-værdi mindre end -1.74
og kaldes stærke syrer.

Middelstærke 1 M syrer har en \small pK_s-værdi mellem -1.74 og en \small pK_s-værdi svarende til en ioniseringsgrad på 0.01
dvs
              \small \frac{0.01 ^2}{1-0.01 }=10^{-pK_s}

               \small pK_s=4

Middelstærke syrer:    -1.74 < pKs < 4

.

Svage 1 M syrer har en \small pK_s-værdi mellem 4 og en \small pK_s-værdi svarende til en ioniseringsgrad på 0.00001
dvs
              \small \frac{0.00001 ^2}{1-0.00001 }=10^{-pK_s}

               \small pK_s=10

.

Meget svage syrers pKs-interval er:
                                                              10 < pKs < 15.74

.

Yderst svage syrers pKs-værdier er:

                                                              pKs  > 15.74

Ovenfor er anført nogle ikke strengt fastlagte grænser for, hvordan man med ord kan karakterisere syrers styrke.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. februar 2020 af mathon

kommentar:
                      F.eks. har Helge Mygind en lidt anden inddeling.


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2020 af mathon

desuden er for
de korresponderende baser:
                                                    \small pK_b=14-pK_s


Skriv et svar til: hjælp til pKs og pKb skala

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.