Kemi

pH

08. februar 2020 af Buma (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
Hej jeg har denne opgave som jeg ikke helt forstår hvorfor man beregne på denne måde altså hvorfor finder man stofmængden først og hvordan finder man stofmængden hvis man ikke massen fordi selv hvis man bruger denne formel c=n*v så får ikke den samme stofmængden

Svar #1
08. februar 2020 af Buma (Slettet)

Sådan vil jeg svare på opgaven men det er forkert

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. februar 2020 af janhaa

NH_3+H^+=>NH_4^+ \\ 0,5..........0,15.........0 \\ 0,35...........0...........0,15

pH=pK_a-\lg(\frac{0,15}{0,35})=9,25-\lg(\frac{0,15}{0,35})=9,62


Svar #3
08. februar 2020 af Buma (Slettet)

Hvor har du 0,35 og 0,15 fra?

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. februar 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll}\textup{antal mol }OH^-&n(OH^-)=(0.050\; L)\cdot \left ( 2\; \frac{mol}{L} \right )=0.1\; mol\\\\\textup{antal mol }H_3O^+&n(H_3O^+)=(0.150\; L)\cdot \left ( 0.2\; \frac{mol}{L} \right )=0.1\; mol\\\\\textup{overskud:}&n(OH^-)_{\textup{overskud}}=\left ( 0.1-0.03 \right )\; mol=0.07\; mol\\\\&\left [ OH^- \right ]=\frac{0.07\; mol}{0.200\; L}=0.35\; M\\\\&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s+\log(c_b) \right )\\\\&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( 9.25+\log(0.35) \right )=11.4 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. februar 2020 af mathon

korrektion af indtastning:

\small \begin{array}{lllll}\textup{antal mol }OH^-&n(OH^-)=(0.050\; L)\cdot \left ( 2\; \frac{mol}{L} \right )=0.1\; mol\\\\\textup{antal mol }H_3O^+&n(H_3O^+)=(0.150\; L)\cdot \left ( 0.2\; \frac{mol}{L} \right )=0.\mathbf{{\color{Red} 03}}\; mol\\\\\textup{overskud:}&n(OH^-)_{\textup{overskud}}=\left ( 0.1-0.03 \right )\; mol=0.07\; mol\\\\&\left [ OH^- \right ]=\frac{0.07\; mol}{0.200\; L}=0.35\; M\\\\&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s+\log(c_b) \right )\\\\&pH=7+\frac{1}{2}\cdot \left ( 9.25+\log(0.35) \right )=11.4 \end{array}


Svar #6
08. februar 2020 af Buma (Slettet)

Men er det altså sådan at hvis der er en der er i overskud skal man trække den fra den der er i underskud?

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. februar 2020 af janhaa

Yes

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. februar 2020 af mathon

#6
       ...omvendt.


Svar #9
08. februar 2020 af Buma (Slettet)

Så underskud - overskud?

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. februar 2020 af mathon

overskud - underskud


Svar #11
08. februar 2020 af Buma (Slettet)

Men hvorfor skal man finde stofmængden først?

Brugbart svar (0)

Svar #12
08. februar 2020 af mathon

For at finde ud af om din blanding er sur eller basisk.


Svar #13
08. februar 2020 af Buma (Slettet)

Når så man skal kun finde stofmængden hvis man ikke i opgaven få angivet ol det er en sur eller basisk opløsning altså jeg er lidt forvirret fordi nogen gang så behøver man ikke at finde stofmængden :)

Svar #14
08. februar 2020 af Buma (Slettet)

F.eks. I denne opgave

Brugbart svar (0)

Svar #15
08. februar 2020 af mathon

eller
                \small \begin{array}{llll}\textup{blanding:}&0.2\; M\; N{H_4}^+\\\\&pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right )\\\\&pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( 9.25-\log(0.2) \right )=4.97 \end{array}


Svar #16
08. februar 2020 af Buma (Slettet)

Men hvorfor finder man ikke stofmængden i denne anden opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #17
09. februar 2020 af mathon

Reaktionsforhold:
                                  NH3 : HCl = 1 : 1

samme volumen og samme formelle koncentration af reaktanterne
giver dobbelt blandingsvolumen med halv koncentration af produktet, hvilket her ses umiddelbart.


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.