Matematik

Differentialligninger

09. februar 2020 af Emilie50 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Hvordan kan man løse -d[A]/dt=k*[A] ved brug af løsningsmetoden seperation af de variable?

For når jeg prøver får jeg int([A]d[A])=int(-kdt), men hvad er næste step for så får jeg ln([A])=-k*t+c, men det stemmer ikke overens med teorien om, at en førsteordensreaktion kan afbilledes ved ln([A])=-k*t+ln(c), hvad har jeg gjort fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2020 af Sveppalyf (Slettet)

Du har gjort det rigtigt nok.

∫ 1/[A] d[A] = ∫ -k dt  <=>

ln([A]) = -k*t + c

Så kan man tage ex på begge sider:

[A] = e-k*t + c 

og omskrive udtrykket på højresiden:

[A] = ec * e-k*t  <=>

[A] = C*e-k*t

Her har vi så defineret en ny konstant C som er lig ec.

Konstanten C kan betragtes som startkoncentrationen [A]0 (Det kan du se ved at sætte t=0 ind i udtrykket.). Så man kan skrive 

[A] = [A]0*e-k*t

Hvis man imidlertid fortrækker den formel med ln([A]) men gerne vil have at [A]0 indgår i stedet for konstanten c, så kan vi benytte at [A]0 = C = ec. Derfor har vi c = ln([A]0), og formlen bliver

ln([A]) = -k*t + ln([A]0)


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. februar 2020 af peter lind

Du har ikke lavet noget galt. Både c og ln(c) er konstanter så du kan godt kalde dit c for ln(c)


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.