Kemi
Fehling og seliwanoff
Hej
Hvordan kan det være at sucrose er negativ ved fehling og positiv ved Seliwanoff, og at lactose er positiv ved Fehling men negativ ved seliwanoff.
Jeg har søgt en masse men kan ikke få det til at gå op.
Svar #1
16. februar 2020 af Heptan
Fehlings test: positiv for aldehyder og negativ for ketoner.
Sucrose til venstre og lactose til højre.
I vandig opløsning kan bindingen (rød streg) let brydes, og så kommer der en C=O på den røde pil.
For sucrose kommer der således en keton, og for lactose kommer der et aldehyd.
Svar #2
16. februar 2020 af Heptan
Seliwanoff's test skelner tilsvarende aldoser fra ketoser.
Svar #3
16. februar 2020 af nora9000
Hej og Mange tak.
Men jeg bliver i tvivl når der står det her på nettet. Så brydes bindingen vel ikke ved sucrose ved Fehling.
Svar #4
16. februar 2020 af Heptan
Ups det har du ret i.
Jeg tror godt at glykosid bindingen kan åbne, men det gør ingen forskel, fordi Fehlings reagens ikke kan reagere de steder alligevel.
Så altså, sucrose (venstre) reagerer ikke, men lactose (højre) kan let blive til et aldehyd ved at bryde bindingen (rød streg), og derefter reagere med Fehlings væske.
Skriv et svar til: Fehling og seliwanoff
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.