Matematik

Isolering af variabel ved brøk i brøk

17. februar 2020 af GeniusMe (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg er helt forvirret over den regneregl der ligger bag om følgende:

μs/μs/g*L^-1 ?=g/L

Jeg har nemlig to forskellige mål på ledningsevne og bliver spurgt om koncentrationen, den ene ledningsevne er angivet i μs/g*L^-1 og den anden i μs i en liter vand. Jeg kan ikke umiddelbart se, hvis jeg kigger på regnereglerne jeg selv kender, hvorfor  det ikke er omvendt altså μs/g*L^-1/μs, da det gælder at: a=b/c

Måske kan man ikke anvende det her, hvilket er derfor jeg gerne vil have det forklaret, tak. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2020 af PeterValberg

Er det ?

\frac{\mu s}{\left(\frac{\mu s}{g} \right )}\cdot L^{-1}

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
17. februar 2020 af GeniusMe (Slettet)

Nej, for så ender L i tælleren

det er μs/g/L


Svar #3
17. februar 2020 af GeniusMe (Slettet)

Det haster lidt, nogen der vil hjælpe? :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. februar 2020 af StoreNord

Der er vel brugt den regel, der siger: "man dividerer med en brøk ved at gange med den omvendte".


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. februar 2020 af ringstedLC

Ledningsevne G (elektrisk konduktans):

\begin{align*} G &= \frac{1}{R} \\ \text{enhed: }S &= \frac{1}{\Omega}=\Omega^{-1} \\\\ \frac{\mu S}{\frac{\mu S}{g}}\cdot L^{-1} &= \frac{\mu S\cdot g}{\mu S}\cdot L^{-1} =g\cdot L^{-1}=\frac{g}{L} \end{align*}


Svar #6
18. februar 2020 af GeniusMe (Slettet)

#5 tusind tak! Men hvorfor hopper gram op i tælleren?

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. februar 2020 af ringstedLC

Se #4.


Svar #8
18. februar 2020 af GeniusMe (Slettet)

Jeg forstod godt #4, kan bare ikke se hvordan det hænger sammen. Kan du udpensle, lige det trin?

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. februar 2020 af ringstedLC

Med den bredeste pensel...

\begin{align*} \frac{3}{\frac{1}{3}} &= \frac{3\cdot 3}{1}=9 \end{align*}


Svar #10
18. februar 2020 af GeniusMe (Slettet)

Jeg kan jeg godt se at g hopper op. Men kan ikke se det matematiske. Du sætter jo bare tal ind, hvilket forklarer nul.

Brugbart svar (1)

Svar #11
18. februar 2020 af Bibo53

Da man dividerer med en brøk ved at gange med den omvendte, har vi

\frac{\mu s}{\left(\frac{\mu s}{gL^{-1}}\right)}=\mu s\cdot\frac{gL^{-1}}{\mu s}=gL^{-1}=g/L.


Skriv et svar til: Isolering af variabel ved brøk i brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.