Fysik

Snorkraft

21. februar 2020 af Stevenfeldt - Niveau: B-niveau

Et lod hænger i en talje med 2 taljeblokke, og den øverste taljeblok er fastgjort i loftet. Der er 4 snore imellem taljeblokkene og en snor mere, som der trækkes i, lige ned. Loddet vejer 10 kg. Hvert af taljeblokkene vejer også 1 kg. Jeg kan ikke få mine svar til at hænge sammen med facit i fysikbogen. 

Har jeg ret i, at snorkraften må være 

11 kg \cdot9,82 N/kg= 108 N

108/4=27 N

Trækket i den øverste taljebloks ophæng må være 

5\cdot27 N+1kg*9,82 N/kg=145 N

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2020 af peter lind

Det kommer jo an på hvilken snor du taler om. Kom med en skitse af ophænget med snore

Trækket i den øverste taljebloks ophæng: Hvor har du dog fået det fra. Det må være den samlede masse af taljeblokke ganget med tyngdeaccellerationen


Svar #2
21. februar 2020 af Stevenfeldt

Vedhæftet et billede af situationen. 

Vedhæftet fil:talje.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2020 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2020 af peter lind

De 4 snore skal bære hver en fjerdedel af massen under dem så hver skal bære 11/4 kg


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2020 af SF2020 (Slettet)

og trækket i ophænget er så 12 kg * 9,82 N/kg? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. februar 2020 af SF2020 (Slettet)

Kan det passe? 

Hvis vi nu kun har 1 trisse, ophængt i loftet, med en snor henover, hvor vi trækker nedad i den ene side, og der er et lod på 10 kg i den anden side. Ville trissen så ikke blive påvirket af en kraft dobbelt så stort som tyngdekraften af loddet? Der er jo en kraft nedad på begge sider af trissen? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2020 af ringstedLC

#6: Ja. Se nedenstående. 2 til 4 kaldes for gearing (sammenhold s med h).

Sakset fra https://da.wikipedia.org/wiki/Talje_(gearing)#/media/Fil:Four_pulleys_FH.svg


Brugbart svar (2)

Svar #8
21. februar 2020 af ringstedLC

... og derfor er #0 rigtig, mens #5 er forkert:

\begin{align*} F_H &= F_L+F_Z+1\cdot 9.82 \\ F_L &= (10+1)\cdot 9.82\;\left (kg\cdot \frac{m}{s^2}=N \right )=\;?\text{ N}\\ F_Z&=\tfrac{1}{4}\cdot F_L\\ F_H &= (10+1)\cdot 9.82+\tfrac{1}{4}\cdot (10+1)\cdot 9.82+9.82\;\left (kg\cdot \frac{m}{s^2}=N \right )=\;?\text{ N}\\ F_H &\approx 145 \text{ N} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. februar 2020 af SF2020 (Slettet)

Ok - fair nok - det er ikke så tit at Peter Lind tager fejl. "Hvor har du dog fået det fra". 

:)


Svar #10
21. februar 2020 af Stevenfeldt

Tak for hjælpen. Fedt, at få bekræftet, at jeg havde fat i den lange ende. 


Skriv et svar til: Snorkraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.