Matematik

gør rede for at f har et maksimum

08. marts 2020 af Nanna34 - Niveau: B-niveau

jeg fik f´(x) = e^-x(1-x)

f´(x)=0... x=1 

hvad er den næste trin?


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. marts 2020 af microhexa (Slettet)

Et maksium er en af de ekstrema for funktionen f(x) - du kan se dem grafisk ved at der er "pukler" på den tilsvarende graf. Det er disse steder, hvor tangenthældningen er 0 - grafen flader altså ud i et bestemt punkt og går dermed fra at være voksende til at være aftagende, eller omvendt.

Du finder x-værdierne for funktionens ekstrema ved at differentiere f(x), så du får f'(x).

Så løser du f'(x) = 0, dvs. du finder x-værdierne der opfylder at f'(x) = 0.

Hvis du tegner grafen i et grafvindue med et CAS-værktøj (fx TI-Nspire) bør du kunne se, at der kun er en "pukkel" på grafen. Du bør altså kun få én x-værdi som opfylder, at f'(x) = 0. Denne x-værdi angiver hvor du finder funktionens ene maksimum.

Hvis der ikke var nogen løsning til f'(x) = 0 ville det betyde, at grafen ikke "flader ud" i noget punkt. Men når du kan finde en x-værdi som opfylder dette, må funktionen have et maksimum.


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. marts 2020 af Mathias7878

Umiddelbart er #1 ikke helt nok.

Den løsning du har fundet ved at løse f'(x) = 0 kan også være et minimum. Du bør således også argumentere ud for monotoniforholdene om det er tale om et maksimum eller minimum.

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. marts 2020 af microhexa (Slettet)

Så kig på en tilfældig x-værdi på hver side af den x-værdi for ekstremaet.

Hvis du nu kalder x-værdierne for x1, x2 og x3 i kronologisk rækkefølge hen ad x-aksen (med x2 som x for ekstremaet), bør y1 og y3 begge være mindre end y2.


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. marts 2020 af microhexa (Slettet)

Hvis du må bruge hjælpemidler, er det altid godt at kunne vise sådan noget grafisk, dog også med beregninger vha. dit regneprogram. En tegning kan give et godt fif til hvad man skal gøre i beregningerne. :)


Svar #5
09. marts 2020 af Nanna34

tak alle


Skriv et svar til: gør rede for at f har et maksimum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.