Fysik

Et faldskærmsudspring

21. marts 2020 af zainab48 - Niveau: B-niveau

Er der nogen kan hjælp mig med forklaring til opgaven. 

Vedhæftet fil: Billede1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2020 af Soeffi

#0.

Vedhæftet fil:1945853.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. marts 2020 af Sveppalyf

Tyngdekraften på faldskærmsudspringeren er konstant, dvs. uafhængig af faldhastigheden. Luftmodstanden afhænger derimod af faldhastigheden. Jo større hastighed des større luftmodstand. Med dette i mente:

0 s:

Han hopper ud fra flyet og begynder at falde. I starten er hastigheden lav, så luftmodstanden er ikke særlig stor. Når det kun er tyngdekraften der påvirker ham, så falder han med konstant acceleration på g. Efterhånden som hastigheden bliver større, så øges luftmodstanden, og accelerationen bliver gradvist mindre. Hastighedsgrafen bøjer derfor af og nærmer sig vandret.

23 s:

Hastigheden er nu blevet så stor at luftmodstanden er blevet lige så stor som tyngdekraften. Der er derfor kraftbalance, og accelerationen er nul. Han falder med konstant hastighed.

42 s:

Her udløser han faldskærmen. Luftmodstanden øges herved kraftigt og er nu meget større end tyngdekraften, han bliver derfor bremset. Efterhånden som hastigheden aftager, bliver luftmodstanden mindre og mindre. Efterhånden som luftmodstanden bliver lige så lille igen som tyngdekraften, så nærmer hastighedsgrafen sig vandret.

50 s:

Nu er han bremset så meget op at luftmodstanden er aftaget så meget at den igen er blevet lige så lille som tyngdekraften. Hastigheden er derfor blevet konstant igen, men ikke lige så stor som da han faldt med sammenpakket skærm. Faldskærmen gør at der skal en mindre faldhastighed til at give den samme luftmodstand. Han falder stille og roligt med konstant hastighed indtil....

70 s:

han lander på jorden og bliver bremset helt op.


Svar #3
21. marts 2020 af zainab48

1000 Tak for hjælpen 


Skriv et svar til: Et faldskærmsudspring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.