Fysik

Spænding

23. marts 2020 af DVR - Niveau: C-niveau

Jeg sidder og knokler med en opgave vedr. spænding. Håber nogen af jer er klogere end mig.

Jeg har to forbindelser, R1 R2 og R3 de består af de samme komponenter, men den ene er parallel, og den anden er serie.

Opgaven er så ud fra et skema, og ohms lov, går jeg ud fra. At udregne R tot , når jeg ved, at serie forbindelsen er R1 = 2,2 ohm R2 = 1,1 R3 kender jeg ikke. Utot er 22V    I = 5,5 m A.

Hvordan vil i gribe den an?


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. marts 2020 af mathon

\small \begin{array}{llllll}\textbf{1. r\ae kke:}&R_2=\frac{18\; V}{0.1\; A}=180\; \Omega \qquad R_3=\frac{18\; V}{0.0545\; A}=330.275\; \Omega \qquad I_{1}=\frac{18\; V}{100\; \Omega }=0.180\; A\\\\&I_{tot}=\textup{Sum}\left \{ 0.100,0.0545,0.180 \right \}=0.3345\; A\\\\&\frac{1}{R_{tot}}=\textup{Sum}\left \{ \frac{1}{100},\frac{1}{180},\frac{1}{330.275} \right \}\Omega ^{-1}=0.018583\; \Omega ^{-1}\\\\&R_{tot}=\frac{1}{0.018583}\; \Omega =53.8117\; \Omega \end{array}


Svar #2
23. marts 2020 af DVR

#1

\small \begin{array}{llllll}\textbf{1. r\ae kke:}&R_2=\frac{18\; V}{0.1\; A}=180\; \Omega \qquad R_3=\frac{18\; V}{0.0545\; A}=330.275\; \Omega \qquad I_{1}=\frac{18\; V}{100\; \Omega }=0.180\; A\\\\&I_{tot}=\textup{Sum}\left \{ 0.100,0.0545,0.180 \right \}=0.3345\; A\\\\&\frac{1}{R_{tot}}=\textup{Sum}\left \{ \frac{1}{100},\frac{1}{180},\frac{1}{330.275} \right \}\Omega ^{-1}=0.018583\; \Omega ^{-1}\\\\&R_{tot}=\frac{1}{0.018583}\; \Omega =53.8117\; \Omega \end{array}

Tak for et særdeles brugbart svar :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll}\textbf{2. r\ae kke:}&R_3=\frac{22\; V}{0.0055\; A}=4\; k\Omega \qquad \frac{1}{R_{tot}}=\textup{Sum}\left \{ \frac{1}{2.2},\frac{1}{1.1},\frac{1}{4} \right \}\left (k\Omega \right ) ^{-1}=1.61364\; \left (k\Omega \right ) ^{-1}\\\\&R_{tot}=\frac{1}{1.61364}\; k\Omega =0.619718\; k\Omega\\\\&I_1=\frac{22\; V}{2200\; \Omega } =10\; mA\qquad I_2=\frac{22\; V}{1100\; \Omega }=20\; mA\\\\&I_{total}=\textup{Sum}\left ( \left \{ 10,20,5.5 \right \} \right )mA=35.5\; mA \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2020 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llllll}\textbf{3. r\ae kke:}&V=R_{tot}\cdot I_{tot}=(1.1\cdot 10^3\; \Omega )\cdot \left ( 35\cdot 10^{-3}\; A \right )=38.5\; V\\\\&\frac{1}{R_{tot}}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}+\frac{1}{R_3}\\\\&\frac{1}{R_1}=\frac{1}{R_{tot}}-\left ( \frac{1}{R_2}+\frac{1}{R_3} \right )=\frac{1}{1.1\; k\Omega }-\frac{2}{3.3\; k\Omega }=0.30303\; \left ( k\Omega \right )^{-1}\\\\&R_1=\frac{1}{0.30303}\; k\Omega =3.3\; k\Omega \\\\\\&I_1=I_2=I_3=\frac{38.5\; V}{3.3\cdot 10^3\; \Omega }=11.7\; mA \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll}\textbf{4. r\ae kke:}&U=R_{tot} \cdot I_{tot}=(840\cdot 10^3\; \Omega)\cdot(120\cdot 10^{-6}\; A)=100.8\;V\\\\&I_2=I_{tot}-(I_1+I_3)=(120\;\mu A)-(90\;\mu A)=30\;\mu A\\\\&R_1=\frac{100.8\;V}{60\cdot 10^{-6}\; A}=1.68\;M\Omega\\\\&R_2=R_3=\frac{100.8\;V}{30\cdot 10^{-6}\; A}=3.36\;M\Omega \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2020 af mathon

\small \begin{array}{llllll}\textbf{5. r\ae kke:}&\frac{1}{R_{tot}}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}+\frac{1}{R_3}=\frac{1}{0.150\;k\Omega}+\frac{1}{1\;k\Omega}+\frac{1}{1.5\;k\Omega}=8.3333\;(k\Omega)^{-1}\\\\&R_{tot}=\frac{1}{8.3333}\;k\Omega=0.12\;k\Omega=120\;\Omega\\\\&I_1=\frac{15\;V}{150\;\Omega}=100\;mA \\\\ &I_2=\frac{15\;V}{1000\;\Omega}=15\;mA\\\\&I_3=\frac{15\;V}{1500\;\Omega}=10\;mA\\\\&I_{tot}=\frac{15\;V}{120\;\Omega}=125\;mA \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. marts 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{llllll}\textbf{6. r\ae kke:}&R_2=\frac{24\;V}{10^{-4}\; A}=240\; k\Omega\\\\&\frac{1}{R_{tot}}=\left(\frac{1}{120}+\frac{2}{240} \right )\; (k\Omega)^{-1}=\frac{1}{60}\; (k\Omega)^{-1}\\\\&R_{tot}=60\;k\Omega\\\\&I_{tot}=\frac{24\;V}{60\cdot 10^3\;\Omega}=400\; \mu A \\\\ & I_1=\frac{24\;V}{120\cdot 10^3\; \Omega}=200\; \mu A\\\\&I_3=\frac{24\;V}{240\cdot 10^3\;\Omega}=100\;\mu A \end{array}


Svar #8
26. marts 2020 af DVR

Hej marathon, må jeg spørge mht række 6. Hvor kommer de 10 -4 fra, når du udregner R2? Det er microohm der skal omdannes til ohm. er det så ikke 10 -6?


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. marts 2020 af mathon

\small 100\;\mu A=100\cdot 10^{-6}\;A=10^2\cdot 10^{-6}\;A=10^{2+(-6)}\;A=10^{-4}\;A


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. marts 2020 af mathon

\small \begin{array}{llllll}\textbf{7. r\ae kke:}&I_{tot}=\textup{Sum}\left ( \left \{ 0.4,0.25,0.35 \right \} \right )\,mA=1\;mA\\\\&U_{tot}=R_{tot}\cdot I_{tot}=\left ( 75\cdot 10^3\;\Omega \right )\cdot \left (1\cdot 10^{-3}\;A \right )=75\;V\\\\&R_1=\frac{75\;V}{0.4\cdot 10^{-3}\;A}=187.5\;k\Omega\\\\&R_2=\frac{75\;V}{250\cdot 10^{-6}\;A}=300\;k\Omega\\\\&R_3=\frac{75\;V}{0.35\cdot 10^{-3}\;A}=214.286\;k\Omega \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. marts 2020 af mathon

\small \begin{array}{llllll}\textbf{8. r\ae kke:}& R_1=\frac{8.4\;V}{1.2\cdot 10^{-3}\; A}=7\; k \Omega\\\\&R_2=\frac{8.4\;V}{2.4\cdot 10^{-3}\; A}=3.5\; k \Omega\\\\&R_3=\frac{8.4\;V}{4.8\cdot 10^{-3}\; A}=1.75 \; k \Omega\\\\&I_{tot}=(1.2+2.4+4.8)\;mA=8.4\;mA\\\\&R_{tot}=\frac{U}{R_{tot}}=\frac{8.4\;V}{8.4 \cdot 10^{-3} \; A}=1\;k\Omega \end{array}


Skriv et svar til: Spænding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.