Fysik

Kernefysik og redioaktivitet

25. marts 2020 af Finnersejest - Niveau: B-niveau

ved ikke hvordan jeg laver c og d

Opgave 4

(_6^14)C, der henfalder ved β^--henfald, har en halveringstid på 5730 år.

a. Bestem henfaldskonstanten k.

der har jeg gjordt dette:  k=ln??(2)?/5730  =  0.0001209680943 år

b. Vi har en prøve bestående af 1 mg (_6^14)C. Beren antallet af (_6^14)C-atomer i prøven. 

Her har jeg gjordt dette : N(C-14)=1,0*?10?^(-6) Kg/(14,003241 u*1,6605*(?10?^(-27) kg)/u)* 1,2*?10?^(-12)   

c. Beregn det samlede antal henfald på et døgn for denne prøve   

d. I udgravningen af en boplads findes en mumie, som ønskes dateret med kulstof 14-metoden. Det viser sig, at der er ca. 90% tilbage af den oprindelige (_6^14)C-mængde. Hvor gammel er mumien?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2020 af mathon

      \small \small \begin{array}{llll}b)&\textup{antal }_{\,\,6}^{14}\mathrm{C}&N=\frac{10^{-3}\;g}{14.003241\;\frac{g}{mol}}\cdot\left(6.02214\cdot 10^{23}\;mol^{-1} \right )=4.3\cdot 10^{19} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. marts 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll}c)&\textup{omregnet }\\&\textup{henfaldskonstant:}&k=\frac{\ln(2)}{2.09284\cdot 10^6\;\textup{d\oe gn}}=3.31199\cdot 10^{-7}\;\textup{d\oe gn}^{-1}\\\\&&A=k\cdot N\\\\&&A=\left(3.31199\cdot 10^{-7}\;\textup{d\oe gn}^{-1} \right )\cdot \left(4.3\cdot10^{19} \right )=1.42416\cdot10^{13}\;\textup{d\oe gn}^{-1} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll}d)&&t=\frac{1}{k}\cdot(-\ln(0.90))\\\\&&t=\frac{5730\;\textup{\aa r}}{\ln(2)}\cdot (-\ln(0.90))=870\;\textup{\aa r} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2020 af mathon

detaljer til d):
                

                   \small \begin{array}{lllll}&A=A_0\cdot e^{-k\cdot t}\\\\&\frac{A}{A_0}=e^{-k\cdot t}\\\\ &\frac{A_0}{A}=e^{k\cdot t}\\\\&\ln\left ( \frac{A_o}{A} \right )=k\cdot t\\\\&t=\frac{1}{k}\cdot \ln\left ( \frac{A_o}{A} \right )\\\\&t=\frac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot \ln\left ( \frac{1}{0.90} \right )\\\\&t=\frac{5730\;\textup{\aa r}}{\ln(2)}\cdot (-\ln(0.90)) \end{array}


Skriv et svar til: Kernefysik og redioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.