Matematik

Statistik

17. april 2020 af karl1236 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har lige brug for hjælp til om jeg har forstået dette spørgsmål rigtigt:

I en familie med 2 voksne og 5 børn skal der ved lodtrækning findes 3 til at vaske op.

a) Bestem sandsynligheden for, at det bliver 1 voksen og 2 børn, der skal vaske op.

Er det korrekt, at sige 1/2*2/5 ...

Eller skal jeg addere disse 2 sandsynligheder

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. april 2020 af janhaa

P=\frac{\binom{2}{1}\binom{5}{2}}{\binom{7}{3}}=0,571


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2020 af AMelev

Se FS side 30 (177) & side 31 (186)
Antal måder, man kan vælge r elementer ud af n elemter uden tilbagelægning, er K(n,r).

Antal mulige:  3 vælges ud af 7, i alt K(7,3) muligheder
Antal gunstige: 1 voksen ud af 2 og 2 børn ud af 5 Multiplikatiosprincippet (178) "Både-og ~gange"
I alt K(2,1)·K(5,2) muligheder.


Svar #3
17. april 2020 af karl1236 (Slettet)

Jeps, så det er vel rigtigt den måde jeg har udregnet

Hedder det 2/5 eller 5/2 - det er en opgave uden hjælpemidler


Svar #4
17. april 2020 af karl1236 (Slettet)

Hej igen

Skal jeg bruge det faktum, at der skal vælges 3 personer ud fra familien på 7

Jeg har svært ved, at se, hvorfor svaret ikke bare er 1/2*2/5 (jeg ved, at når det hedder "og", skal man gange og når det hedder "eller" skal man sige +)

Skal jeg dividere dette resultat med 3/7

Og jeg forstår heller ikke, hvorfor du i #1 bytter om på tallene

På forhånd tak :D


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. april 2020 af AMelev

#3 Du har ikke regnet det rigtigt. 
Du skal bruge din formelsamling og beregne K(2,5) og K(7,3), K(2,1) = 2, da man kan vælge 1 ud af 2 på 2 måder.
Så skal du bestemme P(1 voksen & 2 børn) = \frac {antal gunstige}{antal mulige} = \frac {K(2,1) \cdot K(5,2)}{K(7,3)}, hvilket er det samme, som er angivet i #1. \binom{n}{r} er bare en anden skrivemåde for K(n,r)


Svar #6
17. april 2020 af karl1236 (Slettet)

#5

Okay, de 3 resultater jeg får af K(2,5),K(7,3) og K(2,1), skal jeg lægge dem sammen ved * eller +?


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. april 2020 af AMelev

Nej, du skal indsætte i brøken.

Kombinarik er ikke kernestof på B-niveau, så du kan måske ikke finde det i din lærebog, men har I ikke arbejdet med det, så du har nogle noter? 
Prøv ellers at se https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-b/sandsynlighed-og-kombinatorik/kombinatorik og https://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-b/sandsynlighed-og-kombinatorik/kombinatorik-og-sandsynlighed.


Svar #8
17. april 2020 af karl1236 (Slettet)

Okay, jo vi har været meget kort omkring det :)


Svar #9
20. april 2020 af karl1236 (Slettet)

Skal jeg skrive tallet i decimaltal, eller gange det med 100, for at få det i procent

Altså de 0,571*100??

:D


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. april 2020 af AMelev

Det er ligegyldigt, om du angiver sandsynligheden i decimaltal eller som procent.
P(1 voksen & 2 børn) = 0.571 = 57.1%.


Svar #11
20. april 2020 af karl1236 (Slettet)

Hvis jeg må have lov, at spørge om en anden ting

Jeg har en opgave ligende ovenstående (skærmbilledet)

Opgaven lyder:

Der skal dannes en kode bestående af 3 bogstaver. Et bogstav kan kun bruges én gang i koden og alle 28 bogstaver i alfabetet kan anvendes.

Koden dannes ved at vælge 3 bogstaver tilfældigt.

a) bestem sandsynligheden for at koden udelukkende består af vokaler (9 vokaler i alfabetet)

- Skal jeg sige K(28,9) / K(28,3) 

Er det rigtig forstået :D


Brugbart svar (1)

Svar #12
20. april 2020 af AMelev

Nej, du gemmer at formulere, hvad du skal have, eller at tænke dig om.
Du skal jo ikke vælge 9 ud af 28.

Mulige: 3 bogstaver ud af 28. Der er ganske rigtigt K(28,3) muligheder.
Gunstige: 3 vokaler ud af 9. Der er K(9,3) muligheder,

Men ellers er du på rette vej.


Skriv et svar til: Statistik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.