Kemi

Ligevægt

16. maj 2020 af Denbedstemig (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælp mig med det her, plizzz?

Man har undersøgt opløseligheden af saltet bariumhydroxid, Ba(OH)2. Ved opløsning af bariumhydroxid i vand indstilles følgende ligevægt:

Ba(OH)2 (s) ^ Ba2+(aq) + 2 OH‘ (aq)

a)  Opskriv ligevægtsloven for reaktionen.

b)  Redegør for, hvordan ligevægten forskydes ved tilsætning af saltsyre.

Opløselighedsproduktet, Ko, for reaktionen er bestemt til 5,0-103 M3 ved 25°C

c) Vis, at [OBT] er 0,215 M i en mættet opløsning af bariumhydroxid ved 25°C. Beregn pH i opløsningen.

Bariumhydroxid findes som bariumhydroxid octahydrat1, Ba(OH)2 ¦8H20.


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. maj 2020 af mathon

a)
             \small \left [ Ba^{2+} \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]^2=K_c

b)
             Ligevægten forskydes mod højre grundet fjernelse af OH-.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. maj 2020 af mathon

   Hvad er [OBT]?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. maj 2020 af mathon

Tilsyneladende betyder det

                                                 \small \left [ OBT \right ]=\left [ OH^- \right ]

                                                 \small \small \small \small \small \begin{array}{ccccc} \textup{N\aa r den mol\ae re opl\o selighed kaldes }s\textup{, har man:}\\\\ \begin{array}{ccccc} \left [ Ba^{2+} \right ]&\cdot& \left [ OH^- \right ]^2&=&K_{sp}\\\\ s&.&(2s)^2&=&K_{sp}\\\\ s&.&4s^2&=&K_{sp}\\\\ &&s^3&=&\frac{K_{sp}}{4}\\\\&& s&=&\left ( \frac{K_{sp}}{4} \right )^{\frac{1}{3}}\\\\ &&s&=&\left (5.0\cdot 10^{-3}\;M^3 \right )^{\frac{1}{3}}\\\\ &&s&=&0.107722\; M\\\\&&\left [ OH^- \right ]&=&2s=2\cdot \left (0.107722\; M \right )=0.215\;M\\\\\\&&pH &=&14+\log(\left [ OH^- \right ])=14+\log(0.215)=13.3 \end{array} \end{array}


Svar #4
16. maj 2020 af Denbedstemig (Slettet)

Hvorfor bliver den fjernet, i forhold til spørgsmål b?
 

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. maj 2020 af mathon

#4

                    \small \small \begin{array}{llll}\underset{\textup{fjernelse af OH}^-}{\underbrace{{\color{Red} OH^-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_3O^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow\;2\, H_2O\,_{\textit{(l)}}}} \end{array}


Skriv et svar til: Ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.