Fysik

Kullagsmodstand

21. maj 2020 af TheMathNerd (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP

En kullagsmodstand er mærket med fire ringe: gul, grøn, orange og sølv. Hvor stor er modstanden?

Mit bud:


Gul: 4 Grøn: 5 Orange: 1KΩ (1000Ω) Sølv: ± 10% 

45KΩ ± 10%?

45KΩ * (0,10) = 4,5 KΩ

45 KΩ ± 4,5KΩ 40,5 KΩ 49,5 KΩ

Har jeg ret?

På forhånd tak!
 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. maj 2020 af ringstedLC

#0: Delvist; 103 = 1000 ≈ k, ikke K. Skriv blot 45 kΩ ±10%

Farvekoden læses fra den ene ende og mod toleranceringen (ofte guld/sølv). 1. ring er gerne tættere på et ben end toleranceringen.

\begin{align*} R &= \underset{4}{\underbrace{\text{gul}}} \quad \underset{5}{\underbrace{\text{gr\oe n}}} \quad \underset{\cdot \,10^3}{\underbrace{\text{orange}}} \quad \underset{\pm \,10\%}{\underbrace{\text{s\oe lv}}} \\ R &= 45\cdot 10^3\pm 10\% \\ R &= 45 \,\text{k}\Omega \pm 10\% \end{align*}

I alm. tekst:

1.- og 2. ring er talværdier.

3. ring er " ganget med 10farve ".

4. ring er tolerancen.


Svar #2
21. maj 2020 af TheMathNerd (Slettet)

Så jeg har ikke lavet fejl udover at K skulle være k?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. maj 2020 af ringstedLC

#2: Nej, men det er altså en fejl. Det kan gå grueligt galt, når der sjuskes med præfikser.

Eksempel: Med 3. ring blå = 106 fås MΩ og ikke mΩ.


Svar #4
22. maj 2020 af TheMathNerd (Slettet)

tusind tak betyder meget når I fortæller alvoren i fejl!


Skriv et svar til: Kullagsmodstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.