Matematik

positive heltal

13. august 2020 af EmmaMarcher1 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Find det mindste positive heltal, som både 2, 3, 4, 5, 6 og 8 går op i.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2020 af MandenMedMangeHatte

Hvad med at du prøver selv først?


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. august 2020 af Soeffi

#0. Du skal finde det som kaldes mindste fælles multiplum. Fremgangsmåden er:

1) opløs tallene i primfaktorer:

      (primtallet 2 med multipliciteten 1)
      (primtallet 3 med multipliciteten 1)
4 = 2·2 (primtallet 2 med multipliciteten 2) 
      (primtallet 5 med multipliciteten 1)
6 = 2·3 (primtallene 2 og 3 begge med multipliciteten 1)
8 = 2·2·2 (primtallet 2 med multipliciteten 3)

2) Gå primtallene igennem fra en ende af. Fjern alle forekomster på nær den med højst multiplicitet (hvis der er flere med samme multiplicitet, så fjern alle forekomster på nær een).

Man starter med 2:

      2
      3
      2·2
      5
      3
      2·2·2

Man går videre til 3:

      2
      3
      2·2
      5
      3
      2·2·2

Det sidste tal er 5, som kun findes en gang, og dermed er man færdig.

Resultatet er: 2·2·2·3·5 = 120.


Svar #3
14. august 2020 af EmmaMarcher1 (Slettet)

mange tak:-)


Skriv et svar til: positive heltal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.