Kemi

Beregning af pH-værdi

26. august 2020 af masse1234 - Niveau: C-niveau

Hej, jeg har fået disse opgaver, men ved ikke helt hvordan jeg skal løse dem

1. Beregn pH-værdien i følgende vande opløsninger:

a) 0,082 M saltsyre         b) 0,0018 M salpetersyre         c) 0,00072 M saltsyre

og

2. Beregn [H3O+] og [OH-] når pH-værdien er:

a) 2,42                           b) 5,56                                       c) 11,8


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2020 af mathon

                    \small \begin{array}{llll} 1.\\& \begin{array}{llllll} a)&\textup{saltsyre}&\left [ H_3O^+ \right ]=c_s=0.082\;M\\\\&& pH=-\log\left (0.082 \right )&=&\\\\\\ b)&\textup{salpetersyre}&\frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{(0.0018\;M)-\left [ H_3O^+ \right ]}=10^{-(-1.32)}\\\\&& \left [ H_3O^+ \right ]=0.0017998\\\\&& pH=-\log\left (0.0017998 \right )&=&\\\\\\ c)&\textup{saltsyre}&\left [ H_3O^+ \right ]=c_s=0.00072\;M\\\\&& pH=-\log(0.00072)&=& \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. august 2020 af mathon

                    \small \small \small \begin{array}{llll} 2.&\textup{ved 25}\degree C\\\\& \begin{array}{llllll} a)& \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-pH}\;M=10^{-2.42}\;M\\\\& \left [ OH^- \right ]=\frac{10^{-14}\;M^2}{\left [ H_3O^+ \right ]}=\\\\\\ b)& \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-pH}\;M=10^{-5.56}\;M\\\\& \left [ OH^- \right ]=\frac{10^{-14}\;M^2}{\left [ H_3O^+ \right ]}=\\\\\\ c)& \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-pH}\;M=10^{-11.8}\;M\\\\& \left [ OH^- \right ]=\frac{10^{-14}\;M^2}{\left [ H_3O^+ \right ]}= \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. august 2020 af mathon

kommentar til 1. b):

                         Salpetersyre er en middelstærk syre (-1.7 < pKs < 4) derfor beregningen i 1. b)

                         I praksis er \left [ H_3O^+ \right ] = 0.0018 M = cs, hvorfor du kan beregne den som stærk syre.

                         \small pH=-\log(0.0018)

                         


Skriv et svar til: Beregning af pH-værdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.