Samfundsfag

hvilken rolle har staten

05. oktober kl. 20:07 af Klaus17 - Niveau: C-niveau

Hej :)

når man siger en ideologi er politiske ideer til hvordan samfundet bør være er det så kun problemerne i samfundet som f.eks. ulighed, rettigheder osv. eller er det også de ting der bliver fortaget som f.eks. at bygge broer, skoler osv. ? 

hvis ja indenfor ideologien liberalisme hvem betaler så for de ting, hvis mennesket selv skal styre sit eget liv og betale for alt de foretager sig. Hvem er det så der står for at de ting skal bygges osv hvis staten ikke skal blande sig? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. oktober kl. 07:53 af Justitia

Typisk ulighed og rettigheder m.m.

Men det kan også være et problem, hvem der skal bygge broen eller hospitalet - staten kontra uafhængige private.

https://denstoredanske.lex.dk/liberalisme

Scroll ned til afsnittet "økonomi".


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. oktober kl. 08:10 af Justitia

Borgeren skal som udgangspunkt selv betale for f.eks. hospitalbesøg, uddannelse osv.

Broer, veje, vandanlæg osv. er typisk goder som staten sørger for - selv i et liberalistisk samfund. Dette skyldes, at disse anses som offentlige goder (public goods). Dette er f.eks. tilfældet i USA. Men i hvor stor grad  den enkelte stat bruger penge på offentlige goder og hvilke goder staten anser som offentlige goder varierer fra land til land. 

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. oktober kl. 10:08 af robertoca

Adam Smith skrev følgende: “ledet af en usynlig hånd til at gøre næsten samme fordeling af livsfornødenheder, som ville være blevet gjort, havde jorden været opdelt i lige store portioner blandt alle sine indbyggere, og dermed uden at ville det, uden at vide det, fremme interessen for samfundet.”, og når det sagt er det "en usynlig hånd", som ville sørge for at bygge broer og hospitaler. Dermed er det ikke nødvendigt, at staten blander sig.


Skriv et svar til: hvilken rolle har staten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.