Matematik

Opstille en ligning

22. oktober 2020 af Marieøstergaard - Niveau: 8. klasse

Hej 

Jeg vil høre om nogen ville hjælpe mig med denne opgave

Opgaven lyder på 

I skoleboden sælger 8.a æbler. De tager 2 kr. for et æble, når de sælger det til de andre elever.

De plejer at sælge mellem 50 og 100 æbler om dagen.

Hidtil har de købt æblerne hos en grønthandler for 1,20 kr. stykket. Grønthandleren tager både de æbler, der ikke er gode og de, der ikke bliver solgt, retur.

8.a har modtaget et tilbud fra en anden grønthandler. Klassen skal betale 1 kr. pr. æble for de første 50 æbler. Hvis de køber flere æbler end de 50, kan de købe 5 æbler for 4. kr. Grønthandleren vil ikke tage nogle æbler retur.

Elevernes erfaring er, at de normalt må kassere mellem 10% og 20% af æblerne.

8.a skal aflevere 20% af deres overskud til rengøring og vedligeholdelse af skoleboden.

Mit spørgsmål er så hvordan man kan opstille to ligninger med to ubekendte, til hver af tilbuddende, der viser købspris og salgspris som funktion af antallet af solgte æbler for de to tilbud.

Tusind tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. oktober 2020 af mathon

\small \small \small \small \begin{array}{lllll} \textup{Ved indk\o b fra gr\o nthandler 1:}\\& \begin{array}{lllll} \textup{k\o b:}&f(x)= 1.20x\\\\ \textup{salg:}&g(x)=2x\end{array}\\\\\\ \textup{Ved indk\o b fra gr\o nthandler 2:} \\& \begin{array}{lllll} \textup{k\o b:}&f(x)= \left\{\begin{array}{lll} x&\textup{for}&0<x\leq 50\\ 1.80x-40&\textup{for}&x> 50 \end{array}\right.\\\\ \textup{salg:}&g(x)=\left\{\begin{array}{llll} 1.9x&\textup{ved svind p\aa \ 10\% og }x\leq 50\\ 1.82x+4&\textup{ved svind p\aa \ 10\% og }x> 50\\\\ 1.80x&\textup{ved svind p\aa \ 20\% og }x\leq 50\\1.96x-8&\textup{ved svind p\aa\ 20\% og }x>50 \end{array}\right. \end{array} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. oktober 2020 af mathon

Jeg fik blandet fortjeneste ind i det i #1.

korrektion:

\small \small \small \small \small \begin{array}{lllll} \textup{Ved indk\o b fra gr\o nthandler 1:}\\& \begin{array}{lllll} \textup{k\o b:}&f(x)= 1.20x\\\\ \textup{salg:}&g(x)=2x\end{array}\\\\\\ \textup{Ved indk\o b fra gr\o nthandler 2:} \\& \begin{array}{lllll} \textup{k\o b:}&f(x)= \left\{\begin{array}{lll} x&\textup{for}&0<x\leq 50\\ 0.80x+10&\textup{for}&x> 50 \end{array}\right.\\\\ \textup{salg:}&g(x)=\left\{\begin{matrix} 1.8x&\textup{ved svind p\aa \ 10\%}\\ 1.6x&\textup{ved svind p\aa \ 20\%} \end{matrix}\right. \end{array} \end{array}


Svar #3
25. oktober 2020 af Marieøstergaard

#1

\small \small \small \small \begin{array}{lllll} \textup{Ved indk\o b fra gr\o nthandler 1:}\\& \begin{array}{lllll} \textup{k\o b:}&f(x)= 1.20x\\\\ \textup{salg:}&g(x)=2x\end{array}\\\\\\ \textup{Ved indk\o b fra gr\o nthandler 2:} \\& \begin{array}{lllll} \textup{k\o b:}&f(x)= \left\{\begin{array}{lll} x&\textup{for}&0<x\leq 50\\ 1.80x-40&\textup{for}&x> 50 \end{array}\right.\\\\ \textup{salg:}&g(x)=\left\{\begin{array}{llll} 1.9x&\textup{ved svind p\aa \ 10\% og }x\leq 50\\ 1.82x+4&\textup{ved svind p\aa \ 10\% og }x> 50\\\\ 1.80x&\textup{ved svind p\aa \ 20\% og }x\leq 50\\1.96x-8&\textup{ved svind p\aa\ 20\% og }x>50 \end{array}\right. \end{array} \end{array}

#2

Jeg fik blandet fortjeneste ind i det i #1.

korrektion:

\small \small \small \small \small \begin{array}{lllll} \textup{Ved indk\o b fra gr\o nthandler 1:}\\& \begin{array}{lllll} \textup{k\o b:}&f(x)= 1.20x\\\\ \textup{salg:}&g(x)=2x\end{array}\\\\\\ \textup{Ved indk\o b fra gr\o nthandler 2:} \\& \begin{array}{lllll} \textup{k\o b:}&f(x)= \left\{\begin{array}{lll} x&\textup{for}&0<x\leq 50\\ 0.80x+10&\textup{for}&x> 50 \end{array}\right.\\\\ \textup{salg:}&g(x)=\left\{\begin{matrix} 1.8x&\textup{ved svind p\aa \ 10\%}\\ 1.6x&\textup{ved svind p\aa \ 20\%} \end{matrix}\right. \end{array} \end{array}

Tusind tak!


Skriv et svar til: Opstille en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.