Dansk

Komma

26. oktober 2020 af Marieøstergaard - Niveau: 8. klasse

Hej

Hvor skal der være komma i de her sætninger?

I flere tusinde år var kopper en af de alvorligste infektionssygedomme men nu er den heldigvis udryddet.

I slutningen af 1700 tallet bemærkede en engelsk læge at malkepiger ofte ikke blev smitte med kopper.

Når malkepigerne malkede køer med sygdommen kokopper fik de nemlig kokopper på hånden og blev immune overfor koppersygdommen.

Lægen indpodede sårsekret fra kokopper i mennesker og skabte dermed en sikker effektiv vacctination

Da vaccinen var billig og let at fremstille gik sin sejrsgang over hele kloden.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2020 af Stygotius (Slettet)

Nå, "Marie"  -har du fået ny kjole i dag ???

Tror du ikke at din lærer har genkendt dig ?

Du fortæller ikke hvori dit problem ligger eller  hvad du har svært ved.

Du kan ikke bare få andre til at lave dine opgaver for dig.

Desuden skal man vide om der skal bruges startkomma eller ikke. Brugen af dette er som bekendt valgfri.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2020 af Blithe

Der sættes komma mellem 2 nexus. Altså kryds og bolle.

Hvis du ikke sætter startkomma, skal kommateringen se sådan ud:

Jeg bager kanelkage, fordi jeg kan lide kanelkage.

"Jeg bager kanelkage"

bager = o (bolle)

Jeg = x (kryds)

"fordi jeg kan lide kanelkage"

kan lide = o

jeg = x

Altså kan du se, at der skal være nexus både på den ene side og den anden side af kommaet.

Der er forresten også nogen ord, som indleder ledsætninger - såkaldte ledsætningsstartere. Men husk og sætte kryds og bolle inden du afsætter komma. Der skal altid komma før "men".

Se evt. dette link; https://dsn.dk/retskrivning/sproghjaelp-1/Komma%20-%20basisreglerne.pdf


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. oktober 2020 af Stygotius (Slettet)

Det der står i #2, er noget sludder og vrøvl.

I sætning nr. 1 er der jo netop brugt startkomma.

Et startkomma er et komma foran en ledsætnng (bisætning)

P.S. Hvis du vil have det, kan jeg sende dig den oversigt jeg har lavet over dansk tegnsætning. Det kræver kun en mailadresse.

Nej, der skal ikke altid komma foran "men".

Når man ikke bruger startkomma, er kryds og bolle helt overflødige.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. oktober 2020 af MatteTeenDk (Slettet)

#0 

Hvad med at du ikke også får rettet dine stavefejl ovenikøbet?


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2020 af Stygotius (Slettet)

ad #2

"Der sættes komma mellem 2 nexus"  -ja men det gælder kun hvis der er tale om to hovedsætninger.


Svar #6
28. oktober 2020 af Marieøstergaard

#1

Nå, "Marie"  -har du fået ny kjole i dag ???

Tror du ikke at din lærer har genkendt dig ?

Du fortæller ikke hvori dit problem ligger eller  hvad du har svært ved.

Du kan ikke bare få andre til at lave dine opgaver for dig.

Desuden skal man vide om der skal bruges startkomma eller ikke. Brugen af dette er som bekendt valgfri.

#2

Der sættes komma mellem 2 nexus. Altså kryds og bolle.

Hvis du ikke sætter startkomma, skal kommateringen se sådan ud:

Jeg bager kanelkage, fordi jeg kan lide kanelkage.

"Jeg bager kanelkage"

bager = o (bolle)

Jeg = x (kryds)

"fordi jeg kan lide kanelkage"

kan lide = o

jeg = x

Altså kan du se, at der skal være nexus både på den ene side og den anden side af kommaet.

Der er forresten også nogen ord, som indleder ledsætninger - såkaldte ledsætningsstartere. Men husk og sætte kryds og bolle inden du afsætter komma. Der skal altid komma før "men".

Se evt. dette link; https://dsn.dk/retskrivning/sproghjaelp-1/Komma%20-%20basisreglerne.pdf

Tusind tak!


Skriv et svar til: Komma

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.