Fysik

Hvordan isoleres den ukendte her?

17. november 2020 af Amalie1234324 - Niveau: B-niveau
Jeg skal isolere f hvor ligningen er =0 men kan ikke få det til at give mening. Nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2020 af Eksperimentalfysikeren

Så vidt jeg kan se, står der:

\frac{F}{60}-cos(15)\cdot 9,82\frac{m}{s^{2}}\cdot 0,40 - sin(15)\cdot9,82\frac{m}{s^{2}} = 0

på billedet. (Skulle der stå "15º" i cos og sin?).

Jeg regner med, at det er F, der er spurgt om. I så fald lægger du

cos(15)\cdot 9,82\frac{m}{s^{2}}\cdot 0,40 + sin(15)\cdot9,82\frac{m}{s^{2}}

tilpå begge sider af lighedstegnet. Derefter ganger du med 60 på begge sider af lighedstegnet.


Svar #2
17. november 2020 af Amalie1234324

Men hvsi jeg gør det som du skriver, så vil 9,82 ikke gå ud i udtrykket. Så vil jeg stadig have 9,82 i ligningen. Skal jeg så dividere med 9,82 for at fjerne det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. november 2020 af ringstedLC

#2: Så får du F/9.82 og har ikke isoleret F.

\begin{align*} 0 &=\frac{F}{60}-\cos(15^{\circ})\cdot 9.82\,\tfrac{m}{s^2}\cdot 0.40-\sin(15^{\circ}) \cdot 9.82\,\tfrac{m}{s^2} \\ F &= 60\cdot \Bigl (\cos(15^{\circ})\cdot 9.82\,\tfrac{m}{s^2}\cdot 0.40+\sin(15^{\circ}) \cdot 9.82\,\tfrac{m}{s^2} \Bigr ) \\ F &= \;?\end{align*}

Iøvrigt; hvis F er en kraft må enheden for "60" være kg for at enhederne passer.


Svar #4
18. november 2020 af Amalie1234324

Tak for hjælpen, men jeg forstår det stadig ikke :). Kan ikke se hvorda 9,82 går ud og 0,40 går ud, for de er ganget på. Så sksla man vel dividere?


Svar #5
18. november 2020 af Amalie1234324

Kan man godt tage og lægge til med cos og trække fra med sin, og så det næste skridt, at dividere med 982 og 0,40?


Svar #6
18. november 2020 af Amalie1234324

Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. november 2020 af ringstedLC

Jeg forstår ærligt talt ikke dit problem; du vil isolere F, hvilket forklares i #2 og vises i #3. Hvis dens værdi skal beregnes ganger man ind i parentesen på hvert led:

\begin{align*} F &= 60\cdot \Bigl(\cos(15^{\circ})\cdot 9.82\,\tfrac{m}{s^2}\cdot 0.40+\sin(15^{\circ})\cdot 9.82\,\tfrac{m}{s^2}\Bigr) \\ &= 60\cdot \cos(15^{\circ})\cdot 9.82\,\tfrac{m}{s^2}\cdot 0.40+60\cdot \sin(15^{\circ})\cdot 9.82\,\tfrac{m}{s^2} \\ F &= 380.15\,\tfrac{m}{s^2} \end{align*}


Svar #8
18. november 2020 af Amalie1234324

Tak for hjælpen, jeg undrede mig bare over hvorfor du ikke dividere med 9,82 og 0,40, da de skal jo på den anden side, men du valgte bare at ændre fortegnene på cos og sin. :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. november 2020 af ringstedLC

\begin{align*} 0 &= \underset{+\,led}{\underbrace{\frac{F}{60}}}-\underset{-\,led}{\underbrace{\cos(15^{\circ})\cdot 9.82\cdot 0.4}} -\underset{-\,led}{\underbrace{\sin(15^{\circ})\cdot 9.82}} \\ +\Bigl (-\cos(15^{\circ})\cdot 9.82\cdot 0.4 \Bigr ) +\Bigl (-\sin(15^{\circ})\cdot 9.82 \Bigr ) &= \frac{F}{60} \\ \Bigl (\cos(15^{\circ})\cdot 9.82\cdot 0.4 +\sin(15^{\circ})\cdot 9.82 \Bigr )\cdot 60 &= F \\ \end{align*}Med dit forslag:

\begin{align*} 0 &= \frac{F}{60}-\cos(15^{\circ})\cdot 9.82\cdot 0.4-\sin(15^{\circ})\cdot 9.82 \\ \frac{0}{9.82\cdot 0.4}=0 &= \frac{F}{60\cdot 9.82\cdot 0.4} -\cos(15^{\circ})-\frac{\sin(15^{\circ})}{0.4} \end{align*}

og derfor gjorde jeg ikke det.


Svar #10
20. november 2020 af Amalie1234324

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Hvordan isoleres den ukendte her?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.