Fysik

Kapacitor

20. november 2020 af GHJ789 - Niveau: A-niveau

Når vi benytter et elektroskop til måling af spændingsforskelle, skal vi være opmærksomme på, at elektroskopet har en kapacitans. Er den stor, skal vi tage hensyn til den, når vi måler. I denne opgave anvender vi et elektroskop med en konstant kapacitans på 2 pF. En variabel kapacitor indstilles på kapacitansen 50 pF, og oplades til en spændingsforskel på 200 V. Spændingskilden fjernes efter opladningen, og kapacitoren forbindes derefter til elektroskopet.

Hvad er nu spændingsforskellen over kapacitoren?

Nogle der ved hvordan man beregner det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. november 2020 af Eksperimentalfysikeren

Den ladning, Q, der er på kondensatoren, findes at Q = C*U. Det gælder både før og efter tilslutningen af elektroskopet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. november 2020 af MandenMedMangeHatte

Kapacitorspændingen kan ikke ændre sig momentant. Så spændingsfaldet over kapacitoren lige umiddelbart inden spændingskilden fjernes er lig spændingsfaldet umiddelbart efter.


Svar #3
22. november 2020 af GHJ789

Tror ikke helt at jeg forstår

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2020 af MandenMedMangeHatte

Hvad er det du ikke forstår?

Svar #5
22. november 2020 af GHJ789

Forstår ikke hvordan det skal beregnes

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. november 2020 af MandenMedMangeHatte

Du skal ikke beregne noget som helst. Hvorfor læser du ikke de svar du har fået?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. november 2020 af ringstedLC

Når to kapacitorer kobles i parallel som de gør, når spændingen skal måles med elektroskopet, bliver erstatningskapaciteten:

\begin{align*} C_{erstn.} &= C_{var.}+C_{el.-skop} \\ Q &= C\cdot U\Rightarrow U=\frac{Q}{C} \\ U_{maalt} &= \frac{Q}{C_{erstn.}}=\frac{U\cdot C_{var.}}{C_{var.}+C_{el.-skop}} \end{align*}


Skriv et svar til: Kapacitor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.