Matematik

Bestemme ligning for en parabel gennem punkterne

01. december 2020 af astamathile (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg skal bestemme en parabel gennem punkterne (-1,2), (0,-1) og (2-3)

Det her er så langt jeg er nået:

Den generelle forskrift for en parabel er: 
f(x)=a*x^2+b*x+c
Vi indsætter x og y-værdierne fra punkter, og opsætter tre ligninger med to ubekendte:
2=a*(-1^2 )+b*(-1)+c
-1=a*0²+b*0+c
3=a*2²+b*2+c
Vi reducerer de tre formler:
2=2a-b*+c
c=-1
3=4a+2b*+c
Vi kender allerede c, så den sætter vi ind på c’s plads i de andre formleer: 
2=2a-b*-1
3=4a+2b-1

Ved I hvordan jeg finder a og b i de to sidste ligninger? Jeg kender jo allerde c. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2020 af PeterValberg

to ligninger med to ubekendte

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll}\\& y=ax^2+bx-1\\\\ \textup{koefficientberegning:}\\& \textup{solve}\left ( \left\{\begin{array}{lll}2=a\cdot (-1)^2+b\cdot (-1)-1\\ &,\left \{ a,b \right \} \\-3=a\cdot 2^2+b\cdot 2-1 \end{array}\right. \right )\\\\\\ \textup{Parabel:}&y=-\frac{9}{2}x^2-\frac{15}{2}x-1 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. december 2020 af mathon

tastekorrektion:

\small \small \small \begin{array}{lllll}\\& y=ax^2+bx-1\\\\ \textup{koefficientberegning:}\\& \textup{solve}\left ( \left\{\begin{array}{lll}2=a\cdot (-1)^2+b\cdot (-1)-1\\ &,\left \{ a,b \right \} \\-3=a\cdot 2^2+b\cdot 2-1 \end{array}\right. \right )\\\\\\ \textup{Parabel:}&y=\frac{2}{3}x^2-\frac{7}{3}x-1 \end{array}


Skriv et svar til: Bestemme ligning for en parabel gennem punkterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.