Fysik

gitterligning

03. december 2020 af august543 - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder med en opgave, som jeg har brug for hjælp til. I den vedæftede opgave skal jeg beregne bølgelængden, og jeg ved at d er 2.66 og at laseren rammer gitteret vinkelret. Jeg ved dog ikke hvordan jeg skal fortolke dette og indsætte det i formlen.

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. december 2020 af OliverHviid

Gitterligningen siger n*λ=d*sin(φn) og hermed λ=d*sin(φn)/n

Du skal altså finde λ og kender d, n og afbøjningsvinklen. (φn er jo 29,8 grader)


Svar #2
04. december 2020 af august543

#1

Gitterligningen siger n*λ=d*sin(φn) og hermed λ=d*sin(φn)/n

Du skal altså finde λ og kender d, n og afbøjningsvinklen. (φn er jo 29,8 grader)

Hvordan ved jeg hvad n er?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. december 2020 af OliverHviid

n er er afbøjningsordenen. Den prik der er lige foran laseren er 0. orden, den næste er 1. orden osv. Se det her billede for en visuel repræsentation: http://3.bp.blogspot.com/-u9zEkvR7BTw/UvIAcDRcc3I/AAAAAAAAADE/qPGoBy4BiVg/s1600/Screen+Shot+2014-02-05+at+10.11.35.png


Svar #4
04. december 2020 af august543

#3

n er er afbøjningsordenen. Den prik der er lige foran laseren er 0. orden, den næste er 1. orden osv. Se det her billede for en visuel repræsentation: http://3.bp.blogspot.com/-u9zEkvR7BTw/UvIAcDRcc3I/AAAAAAAAADE/qPGoBy4BiVg/s1600/Screen+Shot+2014-02-05+at+10.11.35.png

Skal jeg så sætte n til 2, da den yderste prik er 2. orden?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. december 2020 af ringstedLC

#4: Ja, - bare ikke fordi den yderste prik er nr. 2, men fordi afbøjningsvinklen til prik nr. 2 er opgivet.

Tip: Rødt lys ≈ 620 - 720 nm


Skriv et svar til: gitterligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.