Kemi

Bjerrumdiagram

07. december 2020 af mikkel981 - Niveau: A-niveau

Hej SP

Hvordan tegner jeg bjerrumdiagrammer i Excel?

Jeg tænker at lave en x-akse med pH og y-akse med 1/1+10^(pH-pks)

Lad os sige at jeg har pKs-værdierne 1,1 og 7,1. Skal de så indsættes i udtrykket ovenfor sammen med den tilhørende pH-værdi? 

f.eks.

x = pH = 0

y = 1/1+10^(pH-pks) = 1/1+10^(0-1,1)

osv. 

Håber mit spørgsmål giver mening ellers vil jeg lige have forklaret, hvordan man vil lave et bjerrumdiagram for de to pks-værdier

mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2020 af mathon

                \small \begin{array}{lllll} \textup{For }pK_{s1}\textup{:}&x=\frac{1}{1+10^{pH-pK_{s1}}}\qquad \textup{i intervallet}&\left [ pK_{s1}-2\, ;\, pK_{s1+2} \right ]\\\\\\ \textup{For }pK_{s2}\textup{:}&x=\frac{1}{1+10^{pH-pK_{s2}}}\qquad \textup{i intervallet}&\left [ pK_{s2}-2\, ;\, pK_{s2+2} \right ] \end{array}


Svar #2
08. december 2020 af mikkel981

Det forstod jeg ikke helt noget af....

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. december 2020 af mathon

                \small \small \begin{array}{lllll} \textup{For }pK_{s1}\textup{:}&x=\frac{1}{1+10^{pH-pK_{s1}}}\qquad&pH\in \left [ pK_{s1}-2\, ;\, pK_{s1+2} \right ]\quad \Leftrightarrow 0.01\leq x\leq 0.99\\\\\\ \textup{For }pK_{s2}\textup{:}&x=\frac{1}{1+10^{pH-pK_{s2}}}\qquad &pH \in \left [ pK_{s2}-2\, ;\, pK_{s2+2} \right ]\quad \Leftrightarrow 0.01\leq x\leq 0.99 \end{array}


Skriv et svar til: Bjerrumdiagram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.