Fysik

Bevægelserne i skrå kast

10. december 2020 af Hjælposvidør - Niveau: B-niveau

En metalkugle skydes vandret ud fra et bord, 1,3 m over gulvet. Farten er 6,1 m/s.

Hvor lang tid går der, før kuglen rammer gulvet?

Hvor langt hen ad gulvet rammer den?


 


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2020 af Soeffi

#0. a) Du behøver kun formlen for den lodrette bevægelse. Den vandrette bevægelse har ikke indflydelse på tiden. Man har følgende formel for den lodrette bevægelse (positiv retning nedad): y(t) = (4,91m/s2)·t2. Man skal løse ligningen y(t) = 1,3 m med hensyn til t og får:
(4,91m/s2)·t2 = 1,3 m ⇒ t = √[(1,3 m)/(4,91 m/s2)] = 0,51 s

b) Du bruger den fundne tid til at beregne den vandrette anstand. Formlen for den vandrette bevægelse er:
x(t) = (6,1 m/s)·t. Man skal finde x(0,51 s), som er: (6,1 m/s)·(0,51 s) = 3,1 m


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2020 af mathon

                 \small \begin{array}{llllll} \textup{Hastighed:}& \mathbf{v}=\begin{pmatrix} 6.1\;\frac{m}{s}\\ -9.82\;\frac{m}{s^2}\cdot t \end{pmatrix} \\\\ \textup{Stedvektor:}& \mathbf{s}=\begin{pmatrix} x\\\\y \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} \left ( 6.1\;\frac{m}{s} \right )\cdot t\\\\ \frac{ -9.82\;\frac{m}{s^2}}{2}\cdot t^2+(1.3\;m) \end{pmatrix}\\\\ \textup{Beregning af}\\ \textup{faldtid:}&y=0= \frac{ -9.82\;\frac{m}{s^2}}{2}\cdot t^2+(1.3\;m)\qquad t>0\\\\& t=0.51(4554)\;s\\\\ \textup{Afstand langs}\\ \textup{gulvet:}&x=\left (6.1\;\frac{m}{s} \right )\cdot \left ( 0.51(4554)\;s \right )=3.14\;m \end{array}


Skriv et svar til: Bevægelserne i skrå kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.