Kemi

Isomeri - kemiske og fysiske egenskaber

17. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg forstår ikke helt hvad det er der præcis gør at propan-1-ol og propan-2-ol har forskellige kemiske og fysiske egenskaber. Håber nogen kan hjælpe?


Svar #1
17. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

Mere præcist, hvorfor har propan-1-ol højere kogepunkt end propan-2-ol?


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. december 2020 af AngelOneOne

Hej,

Propan-1-ol er en primær alkohol. Det vil sige, at hydroxylgruppen (—OH) er bundet til et C-atom, der ikke er bundet til mere end et andet C-atom.

Propan-2-ol er en sekundær alkohol. Det vil sige at hydroxylgruppen er bundet til et C-atom, der er bundet til to andre C-atomer.

Hydroxylgruppen er hydrofil, og C-atomerne er hydrofobe. Fordi hydroxylgruppen sidder i enden af C-kæden, så er det i stand til at indgå stærkere hydrogenbindinger med nabomolekylerne. Når hydroxylgruppen er omgivet af de hydrofobe C-atomer på begge sider at det C-atom, som hydroxylgruppen sidder på, er hydrogenbindingerne hydroxylgruppen kan danne, svagere. Der skal derfor mindre energi til at bryde/ophæve dem, og dermed er kogepunktet lavere.

Det er også grunden til hvorfor vand har så højt et kogepunkt, på trods af dets lille molekylestørrelse og molvægt. Vand er nemlig rigtig god, til at lave stærke hydrogenbindinger der kræver meget energi for at bryde/ophæve.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #3
17. december 2020 af CecilieBebsi (Slettet)

#2

Hej,

Propan-1-ol er en primær alkohol. Det vil sige, at hydroxylgruppen (—OH) er bundet til et C-atom, der ikke er bundet til mere end et andet C-atom.

Propan-2-ol er en sekundær alkohol. Det vil sige at hydroxylgruppen er bundet til et C-atom, der er bundet til to andre C-atomer.

Hydroxylgruppen er hydrofil, og C-atomerne er hydrofobe. Fordi hydroxylgruppen sidder i enden af C-kæden, så er det i stand til at indgå stærkere hydrogenbindinger med nabomolekylerne. Når hydroxylgruppen er omgivet af de hydrofobe C-atomer på begge sider at det C-atom, som hydroxylgruppen sidder på, er hydrogenbindingerne hydroxylgruppen kan danne, svagere. Der skal derfor mindre energi til at bryde/ophæve dem, og dermed er kogepunktet lavere.

Det er også grunden til hvorfor vand har så højt et kogepunkt, på trods af dets lille molekylestørrelse og molvægt. Vand er nemlig rigtig god, til at lave stærke hydrogenbindinger der kræver meget energi for at bryde/ophæve.

/Angel

Mange tak! Det hele giver så meget mere mening nu!


Skriv et svar til: Isomeri - kemiske og fysiske egenskaber

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.