Kemi

pH og opløselighed

05. januar 2021 af dansand - Niveau: A-niveau

Hej,

Er der nogle der kan give mig en grundig forklaring på hvorfor opløseligheden af en syre stiger ved stigende pH, og omvendt for en base? Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. januar 2021 af mathon

For middelstærke og svage syrerog baser i vand
indstiller der sig en ligevægt:

             \small \small \begin{array}{lllll} \textup{syre}\;+\;H_2O\;\rightleftharpoons \textup{base}\;+\;H_3O^+\\\\ \textup{N\aa r pH stiger, falder }\left [ H_3O^+ \right ],\textup{ hvorfor ligev\ae gten forskydes mod h\o jre,}\\ \textup {dvs \textbf{mere af syren opl\o ses ved stigende pH.}}\\\\\\\\ \textup{base}\;+\;H_2O\;\rightleftharpoons \textup{syre}\;+\;OH^-\\\\ \textup{N\aa r pH stiger, \o ges }\left [ OH^- \right ],\textup{ hvorfor ligev\ae gten forskydes mod venstre,}\\ \textup {dvs \textbf{mere af basen gendannes ved stigende pH} - mindre af den er opl\o st.} \end{array}      
 


Svar #2
05. januar 2021 af dansand

Du er en Gud, mathon


Skriv et svar til: pH og opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.