Matematik

Tal lige efter hinanden

14. januar 2021 af Gervonta - Niveau: B-niveau

Heeeej

På hvor mange måder kan 55 skrives som summen af mindst to på hinanden følgende hele tal, når 0 og negative tal må indgå?

En af dem er i hver fald 27+28 = 55


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. januar 2021 af MandenMedMangeHatte

x


Svar #2
14. januar 2021 af Gervonta

Ja det er der, men tallene skal være max op til 55. og de skal være lige efter hinaden, hvor negative tal gerne må bruges, men ikke decimal tal. og hvor man kun må plusse.


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. januar 2021 af Soeffi

#0.

Sæt antallet af tal lig med n. Sæt det mindste af de n tal lig med x. 

Løs ligningen: x + (x + 1) + ... + (x + (n - 1)) = 55 ⇔ n·x + (n-1)·n/2 = 55 ⇔ x = 0,5·(110 - n2 + n)/n.

n = 2.  x = 27. Tallene er 27 og 28.

n = 5.  x = 9. Tallene er 9, 10, 11, 12 og 13.

n = 10.  x = 1. Tallene er 1, 2, 3...10.

n = 11.  x = 0. Tallene er 0, 1, 2, 3...10.

n = 22.  x = -8. Tallene er -8, -7,...13. (Tallene -8,...8 går ud, og tilbage er 9...13 som for n = 5)

n = 55.  x = -26. Tallene er -26, -25,...28. (Tallene -26,...26 går ud, og tilbage er 27 og 28 som for n = 2)

n = 110.  x = -54. Tallene er -54, -53,...55. (Tallene -54,...54 går ud, og tilbage er 55) 

Andre n ser ikke ud til at give hele tal (?)


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. januar 2021 af Soeffi

#3. Det bemærkes at de fundne værdier for n er divisorerne i 110 (på nær 1).

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. januar 2021 af Soeffi

#3....Andre n ser ikke ud til at give hele tal (?)

Der er ikke andre, fordi (110 - n2 + n)/n = 110/n - n + 1 skal være heltalligt og det er det kun, når n er divisor i 110. Dvs. n kan højst være lig med antallet af divisorer i 110 (på nær 1, da man skal have en følge af tal).


Skriv et svar til: Tal lige efter hinanden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.