Matematik

Andengraspolinomium find forskriften

12. februar 2021 af eliasrug03 - Niveau: A-niveau

Hej.l Jeg går i 1.g på et gymnasium og ønsker hjælp til denne opgave:

Et andengradspolinomium har rødder (nulpunkter) i hhv 5 & 67

vi får også af vide at b=-144 i forskriften f(x)=ax^2+bx+c

jeg skal bestemme a, og c i forskriften og ved ikek hvordan jeg gør.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2021 af StoreNord

Du ved at:                        f(x)=ax^2+bx+c = (x-5)(x-67)

omskriv det sidste, så det ligner det første, og indsæt b.

Tror du ikke 67 er forkert?


Svar #2
12. februar 2021 af eliasrug03

kan du uddybe? 
jeg er ikke sikker på at jeg forstår


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2021 af StoreNord

Funktionen kan skrives på to måder:
                                       ax^2+bx+c     eller     a(x-5)(x-67)

men så kan b vist ikke være  -144

Nåh jo. Det kommer jo an på a:               a(x-5)(x-67)


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2021 af StoreNord

Er du sikke på, at røderne er  5  og  67?


Svar #5
12. februar 2021 af eliasrug03

ja. er sikker, her er min opgave:

(vedhæftet fil)


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. februar 2021 af Soeffi

#5.

a) Førstekoordinaten til toppunktet (xt) er gennemsnittet af rødderne: xt = (5 + 67)/2 = 36. Det følger af at parablen er symmetrisk om en akse gennem toppunktet.

b) I toppunktet er parablens hældning lig med 0. f'(xt) = 2·a·xt + b = 0 ⇒ 2·a·36 - 144 = 0 ⇔

a = 144/72 = 2

c) Man ved at f(5) = 0 ⇒ 2·52 - 144·5 + c = 0 ⇔ c = 720 - 50 = 670.


Svar #7
13. februar 2021 af eliasrug03

Tusind tak!


Skriv et svar til: Andengraspolinomium find forskriften

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.