Fysik

varme energi

18. februar 2021 af pandaelsker - Niveau: B-niveau

Du tager 100 g isterninger ud af dybfryseren. Isterningernes temperatur er –18 °C og den specifikke varmekapacitet af is er 2,0 kJ kg·? .

Beregn størrelsen af den varmemængde, der skal tilføres for at smelte isterningerne.

Hvor stor en vandmængde med temperaturen 20 °C skal du tilføre isterningerne fra fryseren for at smelte dem?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. februar 2021 af Januar2021 (Slettet)

Første opgave :

0,10 kg isterninger skal opvarmes fra -18º C til 0º C 

Energi der kræves er 0,1 · 2,0 kJ   (0- (-18)) = 3,6 kJ

Når isterningere er opvarmet til 0º C skal de smeltes

Energi der kræves er 0,1 · 334 kJ = 33,4 kJ

Samlet mængde energi der skal tilføres for at smelte 0,1 kg isterninger (-18º) er

(3,6 + 33,4) kJ = 37,0 kJ

Den specifikke varmekapacitet for is er 2 kJ / kg / ºC

Smeltevarme for is ( 0 ºC ) er 334 kJ / kg

Anden opgave :

Vands specifikke varmekapacitet ved ( 20º ) er 4.18 kJ / kg / ºC

Der skal bruges 37 kJ for at smelte isterningerne , energien kommer fra den mængde vand ( i kg og 20º C ) der frigøres ved nedkøling fra 20º C til 0º C

( x kg vand ) · 4.18 · ( 20-0 ) = 37

( x kg vand ) = 37 / (4.18 · 20) = 0,4425

kg vand 20º C, der skal anvendes for at smelte isterningerne = 0,443 kg  


Skriv et svar til: varme energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.