Kemi

Opgave 3 B1-vitamin maj 2005

25. februar 2021 af Pythine - Niveau: A-niveau

Hej alle.

Jeg har fået denne opgave for men er i tvivl om hvordan opgave b,c,d,e skal løses.

Er der nogen der kan hjælpe?

Vedhæftet fil: opgave kemi.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{a)}\\&& m=&n\cdot M=V\cdot c\cdot M\\\\&& V=&\frac{m}{c\cdot M}=\frac{\left (1.4\cdot 10^{-3}\;g \right )}{\left (1.33\cdot 10^{-6}\;\frac{mol}{L} \right )\cdot \left (300.81 \;\frac{g}{mol} \right )}=3.5\;L\\\\\\ \textbf{b)}\\&& \textup{Mangel }&\textup{p\aa \ }B_1\textup{-vitamin g\o r, at reaktion II n\ae rmenst g\aa r i st\aa. Derved}\\&& \textup{ophobes}&\textup{A, som f\aa r ligev\ae gten til at forskydes mod B.}\\&& \textup{Resultatet}&\textup{er en stigende koncentration af b\aa de A og B.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. februar 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{c)}\\& \textup{Den line\ae re}&\textup{regressionssammenh\ae ng}\\\\&& \frac{1}{\left [ B_1 \right ]}=k_{140\degree C} \cdot t+\frac{1}{\left [ B_1 \right ]_0}\\\\&& \frac{1}{\left [ B_1 \right ]}=0.001138\cdot t+0.74525&\textup{p\aa vises.}\\\\\\ \textbf{d)}\\& \textup{Ud fra}&\textup{punkterne }(0.00248,6.5)\textup{ og }(0.00232,8.5)\\\\& \textup{og formlen}&\ln(k_2)-\ln(k_1)=\frac{E_a}{R}\cdot \left ( \frac{1}{T_1}-\frac{1}{T_2} \right )\\& \textup{har du:}\\&& 8.5-6.5=\frac{E_a}{R}\cdot \left (\left (0.00248\:K^{-1} \right )-\left ( 0.00232\;K^{-1} \right ) \right )\\\\&& E_a=\frac{2\cdot R}{0.00016\;K^{-1}}=103931\;\frac{J}{mol}=103.931\;\frac{kJ}{mol} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. februar 2021 af mathon

korrektion af tastefejl
 

\small \small \small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{c)}\\& \textup{Den line\ae re}&\textup{regressionssammenh\ae ng}\\\\&& \frac{1}{\left [ B_1 \right ]}=k_{140\degree C} \cdot t+\frac{1}{\left [ B_1 \right ]_0}\\\\&& \frac{1}{\left [ B_1 \right ]}=1138.17\cdot t+745250&\textup{p\aa vises.}\\\\\\ \textbf{d)}\\& \textup{Ud fra}&\textup{punkterne }(0.00248,6.5)\textup{ og }(0.00232,8.5)\\\\& \textup{og formlen}&\ln(k_2)-\ln(k_1)=\frac{E_a}{R}\cdot \left ( \frac{1}{T_1}-\frac{1}{T_2} \right )\\& \textup{har du:}\\&& 8.5-6.5=\frac{E_a}{R}\cdot \left (\left (0.00248\:K^{-1} \right )-\left ( 0.00232\;K^{-1} \right ) \right )\\\\&& E_a=\frac{2\cdot R}{0.00016\;K^{-1}}=103931\;\frac{J}{mol}=103.931\;\frac{kJ}{mol} \end{array}


Svar #4
26. februar 2021 af Pythine

Hej! mange tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. februar 2021 af mathon

\small \small \small \small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{e)}\\& \textup{k ved den nye temperatur}\\&\textup{beregnes:}\\\\&& \frac{1}{\left [ B_1 \right ]}=k\cdot t+\frac{1}{1.34\cdot 10^{-6}}\\\\&& \frac{1}{\left (1.34\cdot 10^{-6} \right )\cdot 0.90} =k\cdot 6+745250\\\\&& k=13989.6\;\left ( M^{-1}s^{-1} \right )\\\\&& \ln(k)=9.5\\\\& \textup{P\aa \ grafen i }\textbf{c)}&\textup{afl\ae ses den tilh\o rende }\frac{1}{T}\textup{-koordinat til 0.00223}\\\\&& \frac{1}{T}=0.00223\\\\&& T=\frac{1}{0.00223}=448\;(K)\\\\& \textup{Efter et koncentrations-}\\& \textup{fald p\aa \ 10}\%\textup{ p\aa \ 6 sek}\\& \textup{er temperaturen:}&\left \{t \right \}=448-273=175\\\\&& t=175\degree C \end{array}


Svar #6
01. marts 2021 af Pythine

#3

korrektion af tastefejl
 

\small \small \small \small \begin{array}{lllllll} \textbf{c)}\\& \textup{Den line\ae re}&\textup{regressionssammenh\ae ng}\\\\&& \frac{1}{\left [ B_1 \right ]}=k_{140\degree C} \cdot t+\frac{1}{\left [ B_1 \right ]_0}\\\\&& \frac{1}{\left [ B_1 \right ]}=1138.17\cdot t+745250&\textup{p\aa vises.}\\\\\\ \textbf{d)}\\& \textup{Ud fra}&\textup{punkterne }(0.00248,6.5)\textup{ og }(0.00232,8.5)\\\\& \textup{og formlen}&\ln(k_2)-\ln(k_1)=\frac{E_a}{R}\cdot \left ( \frac{1}{T_1}-\frac{1}{T_2} \right )\\& \textup{har du:}\\&& 8.5-6.5=\frac{E_a}{R}\cdot \left (\left (0.00248\:K^{-1} \right )-\left ( 0.00232\;K^{-1} \right ) \right )\\\\&& E_a=\frac{2\cdot R}{0.00016\;K^{-1}}=103931\;\frac{J}{mol}=103.931\;\frac{kJ}{mol} \end{array}

Kan det passe at der i opgave d) skal i formlen skal stå (1/T2-1/T1)?

kan dit svar så godt passe?


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. marts 2021 af mathon

               \small \begin{array}{llllll} \textbf{enten}\\& \ln(k_2)-\ln(k_1)=-\frac{E_a}{R}\cdot \left ( \frac{1}{T_2} -\frac{1}{T_1} \right )\\ \textbf{eller}\\& \ln(k_2)-\ln(k_1)=\frac{E_a}{R}\cdot \left ( \frac{1}{T_1} -\frac{1}{T_2} \right ) \end{array}


Skriv et svar til: Opgave 3 B1-vitamin maj 2005

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.