Kemi

Hastighedsudtryk

26. februar 2021 af ThomasGU - Niveau: A-niveau

Hej, jeg håber der en som kan hjælpe med følgende opgave:)

Opgave
Find hastighedsudtrykker for følgende reaktion: NH4+ (aq) + NO2- (aq) --> N2 (g) + 2H2O (l)

Ud fra følgende data:

Experiment number | Initial NH4+ concentration  | Initial NO2- concentration  |  Observed initial rate 

1                                  0,010 M                                    0,200                                      5,4 * 10-7 M/s

2                                  0,020 M                                    0,200 M                                  10,8 * 10-7 M/s

3                                  0,040 M                                    0,200 M                                  21,5 * 10-7 M/s

4                                  0,060 M                                    0,200 M                                  32,3 * 10-7 M/s

5                                  0,200 M                                    0,0202 M                                10,8 * 10-7 M/s

6                                  0,200 M                                    0,0404 M                                 21,6 * 10-7 M/s

7                                  0,200 M                                    0,0606 M                                 32,6 * 10-7 M/s

8                                  0,200 M                                    0,0808 M                                  43,3 * 10-7 M/s

Jeg kan ikke helt forstå, hvordan jeg skal bruge dataen, da hastighedsudtrykket vel bare er: v = k * [NH4+]x * [NO2-]y, hvis man tager udgangspunkt i den generelle formel for en reaktion på formen: aA + bB --> cC + dD

Håber der er en, som kan forklare mig, hvordan jeg skal gøre det?:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2021 af mathon

Bemærk at koncentrationen af den ene reaktant er konstant  - og den samme - i 2 x 4 forsøg.

 dvs
            \small \begin{array}{lllll}& v=\left (k\cdot (0.200) \right )\cdot \left [ N{H_4}^+ \right ]^x\\ \textup{og}\\\\& v=\left (k\cdot (0.200) \right )\cdot \left [ N{O_2}^- \right ]^y \end{array}

hvorefter du kan foretage
POTENSregression på dine DATA .

                             


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. februar 2021 af mathon

            \small \small \small v=\left (2.65\cdot 10^{-4} \; M^{-1} \cdot s^{-1} \right )\cdot \left [ N{H_4}^+ \right ]^\mathbf{{\color{Red} 1}}\cdot \left [ N{O_2}^- \right ]^\mathbf{{\color{Red} 1}}


Skriv et svar til: Hastighedsudtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.