Kemi

fortynding og hydronolysegrad

24. marts 2021 af Hans12333 - Niveau: B-niveau

Hvad sker der med hydronolysegraden, når man fortynder en syre- eller baseopløsning? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2021 af mathon

 hydronolysegraden øges.


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2021 af mathon

detaljer:
 
     For en monoprot ikke-stærk syre HA
     har man:
                            \small \small \small \begin{array}{llllll}&& \underset{c(1-\alpha)}{HA}\;+\;H_2O\;\rightleftharpoons \;\underset{\alpha \cdot c}{A^-}\;+\;\underset{\alpha \cdot c}{H_3O^+}\qquad_ {0<\alpha<1}\\\\&& \frac{\left [ A^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HA \right ]}=K_s\\\\\\&& \frac{\alpha\cdot c\cdot \alpha\cdot c}{c(1-\alpha)}=K_s\\\\&& c\cdot \frac{\alpha^2}{1-\alpha}=K_s\\\\& \textup{Ved fortynding}&\textup{mindskes }c\textup{ hvorfor }\frac{\alpha^2}{1-\alpha}\textup{ \o ges dvs }\alpha \textup{ \o ges}\\\\& \textup{Ovenst\aa ende er }&\textbf{Ostwalds fortyndingslov} \end{array}            


Svar #3
24. marts 2021 af Hans12333

Hvad sker der så når man fortynder en baseopløsning? Er det her kun for syren eller også basen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2021 af mathon

     For en monoprot ikke-stærk base B
     har man:
                            \small \small \small \small \begin{array}{llllll}&& \underset{c(1-\alpha)}{B}\;+\;H_2O\;\rightleftharpoons \;\underset{\alpha \cdot c}{HB}\;+\;\underset{\alpha \cdot c}{OH^-}\qquad_ {0<\alpha<1}\\\\&& \frac{\left [ HB \right ]\cdot \left [ OH^-\right ]}{\left [ B \right ]}=K_b\\\\\\&& \frac{\alpha\cdot c\cdot \alpha\cdot c}{c(1-\alpha)}=K_b\\\\&& c\cdot \frac{\alpha^2}{1-\alpha}=K_b\\\\& \textup{Ved fortynding}&\textup{mindskes }c\textup{ hvorfor }\frac{\alpha^2}{1-\alpha}\textup{ \o ges dvs }\alpha \textup{ \o ges}\\\\& \textup{Ovenst\aa ende er }&\textbf{Ostwalds fortyndingslov} \end{array}         


Svar #5
25. marts 2021 af Hans12333

Hvor kommer c(1-a) og a*c fra?


Svar #6
25. marts 2021 af Hans12333

Og hvad betyder monoprot?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. marts 2021 af mathon

monoprot er enkeltprotonfraspaltende syre eller enkeltprotonoptagende base.

\small \alpha er dissociationsgraden som er en decimalbrøk
                                                                                  \small 0<\alpha <1

\small \left (1-\alpha \right )\cdot c er den ikke dissocierede del af syre-/base-koncentrationen og \small \alpha\cdot c den dissocierede del af syre-/base-koncentrationen.


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. marts 2021 af mathon

monoprot = monohydron


Skriv et svar til: fortynding og hydronolysegrad

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.