Kemi

Navngivning

29. marts 2021 af Hans12333 - Niveau: B-niveau

Hvad er det systematiske navn for dem her?

Vedhæftet fil: 2021-03-29 (5).png

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. marts 2021 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2021 af mathon

                           \small \begin{array}{lllll} \textbf{a)}&&\textup{propan}\\\\ \textbf{b)}&&\textup{propan-1-ol}\\\\ \textbf{c)}&&\textup{2,2-dimethylpropan}\\\\ \textbf{d)}&&\textup{buthylmethylether}\\\\ \textbf{e)}&&\textup{2-methylbutan}\\\\ \textbf{f)}&&\textup{3-hydroxypentan}\\\\ \textbf{g)}&&\textup{2-hydroxypentan} \end{array}


Svar #3
30. marts 2021 af Hans12333

Hvilke af stofferne er kædeisomerer, stillingsisomerer og funktionsiomerer?


Svar #4
30. marts 2021 af Hans12333

Hedder det 3-hydroxypentan eller pentan-3-ol?


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. marts 2021 af mathon

#4

       Begge betegnelser anvendes.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. marts 2021 af mathon

#3
                       \small \begin{array}{llllll}\\& \mathbf{a}\textup{ og } \mathbf{e}\textup{ er}&\textup{k\ae deisomere}\\\\& \mathbf{b}\;\;\mathbf{f}\textup{ og } \mathbf{g}\textup{ er}&\textup{stillingsisomere} \end{array}


Svar #7
30. marts 2021 af Hans12333

Men du har skrevet propan til a og b, mener du ikke pentan? 


Svar #8
30. marts 2021 af Hans12333

Hvilke er så funktionsisomere? Er c ikke også en kædeisomeri?


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. marts 2021 af mathon

Funktionsisomeri kræver, at de to isomere stoffer tilhører forskellige stofklasser,
hvilket ikke er tilfældet for
                                             a, c og e

som alle er alkaner.


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. marts 2021 af mathon

#3
                       \small \small \begin{array}{llllll}\\& \mathbf{a}, \textbf{c}\textup{ og } \mathbf{e}\textup{ er}&\textup{k\ae deisomere}\\\\& \mathbf{b}\;\;\mathbf{f}\textup{ og } \mathbf{g}\textup{ er}&\textup{stillingsisomere} \end{array}


Svar #11
30. marts 2021 af Hans12333

Er alle så funktionsisomere undtagen a, c og e?


Svar #12
30. marts 2021 af Hans12333

Hvad er d?


Svar #13
30. marts 2021 af Hans12333

Så d og g er en funktionsisomeri, eller d og f, eller d og b?


Brugbart svar (0)

Svar #14
31. marts 2021 af Soeffi

#0.

a, c og e er indbyrdes struktur-isomerer nærmere betegnet kæde-isomerer.

b, d, f og g er også hinandens struktur-isomerer. Herunder er d funktions-isomer til hver af stofferne b, f og g, mens b, f og g indbyrdes er stillings-isomerer.

(Ingen af stofferne a, c og e er en isomer til nogen af stofferne b, d, f og g.)


Skriv et svar til: Navngivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.