Fysik

Galakser

10. april 2021 af MarkRasm - Niveau: A-niveau

Hej 

a) jeg får 0.00269 er det rigtigt?

b) kan I fortælle mig hvad jeg skal gøre? Jeg tror jeg skal lave regression men hvilken??? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2021 af peter lind

Kom dog med hele opgaven


Svar #2
10. april 2021 af MarkRasm

Edit: jeg lavede to links til opgaven men den ene er i stykker så du får et samlet her:

https://i.postimg.cc/fySYRjZg/Udklip2.png



det er underligt det billede ovenfor ikke kommer frem med det samme...

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2021 af peter lind

Det ser ud til at der er noget galt med denne henvisning. kan du ikke direkte lægge dette billed ind på studieportalen


Svar #4
10. april 2021 af MarkRasm

det driller vist så opgaven kan kun findes her (måske det virker senere på SP).

https://i.postimg.cc/fySYRjZg/Udklip2.png


Svar #5
10. april 2021 af MarkRasm

men i opgave a regnede jeg ved hjælp af formlen z=(lambda_o-lambda_l)/lambda_l

hvor "o" er observeret og "l" er lab

jeg tog lambda_0=121.894 og lambda_l=121.567


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2021 af peter lind

Det er jo den samme side


Svar #7
10. april 2021 af MarkRasm

Jeg har vedhæftet billedet nu.

Vedhæftet fil:Udklip2.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2021 af peter lind

a) Du skal beregne rødforskydningen for hver enkelt galakse. Det kan nemmest gøres i et regneark, da det er samme formel du skal benytte

b) Du skal omregne rødforskydningen til hastigheder og derefter lave lineære regression på afstand og hastighed


Svar #9
10. april 2021 af MarkRasm

hej igen Peter og tak.

a) Er du ikke sikker på det kun er galaksen M65? Den står angivet i tabellen?

b) ja så skal jeg vel regne rødforskydningen for alle galakser her og omregne hver enkelt til hastigheder og derfra lave regression. Jeg prøver lige. 


Svar #10
10. april 2021 af MarkRasm

når jeg laver lineær regression får jeg

y =0.020937 x + 5993.3

Her er:

Afstand [14.5*10^6, 19.3*10^6, 25.8*10^6, 35.3*10^6, 38.6*10^6, 50.0*10^6, 55.4*10^6, 60.1*10^6]

Hastighed [308258.4686, 406901.1785, 446358.2625, 806404.1538, 919843.2702, 1.090001945*10^6, 1.048078793*10^6, 1.282355229*10^6]


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2021 af peter lind

I tabellen er angivet 8 gallakser med alle nødvendige data, så selvfølgelig skal du bruge alle data. Du kan heller ikke lave regression uden at du har beregnet data for alle galakser

du mangler enheder


Svar #12
10. april 2021 af MarkRasm

b) ja jeg har nået frem til 2.11\cdot 10^{-5} \frac{\text{km/s}}{\text{ly}}.

ift. a) altså hvorfor skal jeg lave regression for alle data for at finde rødforskydningen til M65 når den står i tabellen? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. april 2021 af peter lind

Det er for at du kan se hvordan man gør


Skriv et svar til: Galakser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.