Kemi

Redox - afstemmes

15. april 2021 af inneedofhomework - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har disse to redoxreaktioner, som skal afstemmes... er der nogen, der kan hjælpe? Jeg går i stå når regnskabet skal laves, så ved jeg ikke, hvordan det skal gøres...

SO32- + MnO4- -> SO42- + Mn2+

SO32- + MnO4- -> SO42- + MnO2


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. april 2021 af mathon

         \small \begin{array}{llllll}&& \overset{\mathbf{{\color{Red} +4}}}{S}{\! O_3}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;\overset{\mathbf{{\color{Red} +6}}}{S}{\! O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +2}}}{Mn}{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. april 2021 af mathon

\small \begin{array}{lccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ S&2&&5\\ Mn&&5&2 \end{array}

\begin{array}{llllll} \textup{afstemning af op- og nedgange:} \end{array}

         \small \begin{array}{llllll}&& 5\,S{ O_3}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\,S{ O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\begin{array}{llllll} \textup{afstemning af ladning:} \end{array}

         \small \small \begin{array}{llllll}&& 5\,S{ O_3}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;6\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\,S{ O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\begin{array}{llllll} \textup{afstemning af hydrogen:} \end{array}

         \small \begin{array}{llllll}&& 5\,S{ O_3}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;6\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;5\,S{ O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{^{2+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;3\, H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\begin{array}{llllll} \textup{oxygen stemmer:} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. april 2021 af mathon

         \small \begin{array}{llllll}&& \overset{\mathbf{{\color{Red} +4}}}{S}{\! O_3}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +7}}}{Mn}{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;\overset{\mathbf{{\color{Red} +6}}}{S}{\! O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +4}}}{Mn}O_2\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\small \begin{array}{lccc} \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ S&2&&3\\ Mn&&3&2 \end{array}

\begin{array}{lllll} \textup{afstemning af op- og nedgange:}\\ \end{array}

         \small \begin{array}{llllll}&&3\,S{ O_3}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,S{ O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,MnO_2\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\begin{array}{lllll} \textup{afstemning af ladning:}\\ \end{array}

         \small \begin{array}{llllll}&&3\,S{ O_3}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,S{ O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,MnO_2\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\small \begin{array}{llllll}\textup{afstemning af hydrogen:} \end{array}

         \small \begin{array}{llllll}&&3\,S{ O_3}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Mn{O_4}^-\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,S{ O_4}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,MnO_2\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\begin{array}{llllll}\textup{oxygen stemmer.} \end{array}


Svar #4
18. april 2021 af inneedofhomework

Det fremmer forståelsen. Tak Mathon!


Skriv et svar til: Redox - afstemmes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.