Kemi

Oxidation med dicromat

16. april 2021 af opdrag - Niveau: B-niveau

Jeg har en opgave, jeg her lidt svært ved. Er der nogen der kan hjælpe. Opgaven:

Butan-1-ol oxideres med dicromat i en sur opløsning. Hvad hedder de mulige produkter?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. april 2021 af mathon

                   \begin{array}{lllll} &&\textup{butanal}\rightarrow \textup{butansyre} \end{array}


Svar #2
27. april 2021 af opdrag

Er det de to mulige produkter?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. april 2021 af mathon

    Ja.


Svar #4
27. april 2021 af opdrag

Jeg er i tvivl om hvordan reaktionen vil se ud. Hvad med dicromat, hvordan vil den ændre sig?


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. april 2021 af mathon

            Cr2O72-  \rightarrow  Cr3+


Brugbart svar (1)

Svar #6
27. april 2021 af mathon

                 \small \begin{array}{lllll}&& R\overset{\mathbf{{\color{Red} +1}}}{C}HO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +6}}}{Cr}_2{O_7}^{2-}\;\longrightarrow \;R\overset{\mathbf{{\color{Red} +3}}}{C}OOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;\overset{\mathbf{{\color{Blue} +3}}}{Cr}{^{3+}} \end{array}

 \small \begin{array}{lccc}\\ \textbf{atom}&\textbf{op}&\textbf{ned}&\textbf{antal}\\ C&2&&3\\ Cr&&3&2 \end{array}

                 \small \begin{array}{lllll}&& RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;RCOOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cr{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\begin{array}{lllll}&& \textup{afstemning af op- og nedgange:} \end{array}

                 \small \begin{array}{lllll}&& 3\,RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,RCOOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cr{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\begin{array}{lllll}&& \textup{afstemning af ladning:} \end{array}

                 \small \begin{array}{lllll}&& 3\,RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,RCOOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cr{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}} \end{array}

\begin{array}{lllll}&& \textup{afstemning af hydrogen:} \end{array}

                 \small \begin{array}{lllll}&& 3\,RCHO\,_{\textit{(aq)}}\;+\;Cr_2{O_7}^{2-}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;8\,H^+\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;3\,RCOOH\,_{\textit{(aq)}}\;+\;2\,Cr{^{3+}}\,_{\textit{(aq)}}\;+\;4\,H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

\begin{array}{lllll}&& \begin{array}{lllll}&& \textup{oxygen stemmer.} \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: Oxidation med dicromat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.