Kemi

Navngivning af 4-aminophenol

30. april 2021 af Planteelsker - Niveau: A-niveau

Hvorfor navngives 4-aminophenol, som det gør?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2021 af Mie23234

Det gør det da der på 4-position på phenolmolekylet sidder en amin, dvs. fra alkohol gruppen hvis du tæller 4 trin til højre eller venstre vil der sidde en NH2 gruppe. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april 2021 af AngelOneOne

hvor -OH gruppen sidder = C-atom 1, og så tæller du, så summen af funktionelle gruppers C-atomer giver den laveste sum (her er der kun en funktionel gruppe ud over -OH, og det er lige meget om du tæller med eller mod uret, da begge giver 4). Du skal altid tælle den vej, som giver den laveste sum.

I nedenstående er -OH gruppens C-atom stadig nr. 1, men forbindelsen hedder ikke 5-aminophenol, men 3-aminophenol - Du skal altså tælle mod uret og ikke med uret i dette tilfælde (mod uret giver 1+3=4 og med uret giver 1+5=6 - 4 er mindre end 6, og derfor sidder aminen på C-atom 3 og ikke C-atom 5):

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. april 2021 af AngelOneOne

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2021 af AngelOneOne

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #5
01. maj 2021 af Planteelsker

Mange tak!


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. maj 2021 af AngelOneOne

Hej,

Lige en tilføjelse - Det reglen om den laveste sum i navngivningen gælder alle forbindelsers funktionelle grupper. Så hvis du har et stof der indeholder en amin-gruppe og en methyl-gruppe, så skal kulstofkæden nummereres fra den ende, som giver den mindste sum når begge funktionelle gruppers C-atoms numre lægges sammen - Hvis du forstår?

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #7
02. maj 2021 af Planteelsker

Jeg forstår. Mange tak!


Skriv et svar til: Navngivning af 4-aminophenol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.