Kemi

Fentanyl

30. april 2021 af Mie23234 - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen, har 2 spørgsmål i et: 

Er der nogle der ved hvor mange hydrolyserbare grupper fentanyl har? 

Og det andet er hvor de mest elektrofile og nukleofile steder i molekylet er? 

Sætter stor pris på hjælp er rimelig forvirret :))

Ps. Billede af molekyle er vedhæftet 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. april 2021 af janhaa

The structure of fentanyl is highly non-polar 


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. maj 2021 af Heptan

Der er én hydrolyserbar gruppe, som er et amid. Bindingen mellem C=O og N kan nemlig brydes.

Det mest elektrofile atom er C-atomet i C=O.

Det mest nukleofile atom er det øverste N, som er en amin. Bemærk at det nederste N ikke er en amin, men derimod et amid (O=C-N), og derfor har forskellige kemiske egenskaber.


Svar #3
03. maj 2021 af Mie23234

#2

Der er én hydrolyserbar gruppe, som er et amid. Bindingen mellem C=O og N kan nemlig brydes.

Det mest elektrofile atom er C-atomet i C=O.

Det mest nukleofile atom er det øverste N, som er en amin. Bemærk at det nederste N ikke er en amin, men derimod et amid (O=C-N), og derfor har forskellige kemiske egenskaber.

Er du sikker på at det øverste nitrogen er det mest nukleofile, hvad med dobbeltbindingerne i benzen ringene er de ikke mere nukleofile?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. maj 2021 af Heptan

#3

Du har ret i at benzenringen også er nukleofil. Men det aromatiske system er meget energetisk favorabelt, og hvis benzenringen skal være en nukleofil er man nødt til at bryde det aromatiske system. Derfor er benzener mindre reaktive end alkener, og man bruger typisk katalysatorer for at få benzenreaktioner til at forløbe.

Hvis man fx tilsætter methylchlorid, CH3Cl, så vil aminen reagere og binde til methyl. Men benzenen vil ikke reagere. Hvis man vil methylere benzenringen kan man bruge en katalysator som AlCl3 (den reaktion hedder Friedel-Crafts alkylering).

 

Skriv et svar til: Fentanyl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.